Извисили радници у мањим општинама

 Маријана Миљић Бјеловук
Извисили радници у мањим општинама

БАЊАЛУКА - Плате у овој години расле су запосленима у јавном сектору на републичком нивоу, али и у већим локалним заједницама, док промјена на платним листама једино није било радницима у појединим општинама које спадају у категорију неразвијених.

Од почетка 2023. године најављен је и додатни раст плата од пет одсто запосленима у републичким институцијама чија је плата испод просјечне. Међутим, иако у појединим мањим локалним заједницама ове године није повећана плата, то није планирано ни за идућу годину.

Синдикат управе РС је половином године покренуо иницијативу да буде повећана плата радницима и у јединицама локалне самоуправе.

- Плата је порасла радницима у републичким институцијама, али и већим општинама и градовима. Они су то кориговали кроз повећање цијене рада и повећали су плате. За сада нису једино повећане плате у појединим неразвијеним и изразито неразвијеним општинама јер оне немају довољно велик приход од ПДВ-а - рекао је “Гласу Српске” предсједник Синдиката управе Божо Марић.

Нагласио је да ће, чим буде формирана нова влада, од премијера Радована Вишковића тражити да мијењају колективни уговор и да буде повећана цијена рада.

- То ћу захтијевати из простог разлога јер поједини у јединицама локалне самоуправе неће да прате политику коју спроводи републичка власт, а требало би, јер трошкови живота не расту само у Бањалуци, већ и у осталим општинама и градовима - закључио је Марић.

У општини Нови Град, која спада у категорију неразвијених, наводе да би било добро повећати плате, али да тренутно стање прихода и сама пројекција буџета за идућу годину не укључују никакво повећања плата.

- Приходи су ограничени. Осим редовних ставки у буџету, за идућу годину морамо обезбиједити новац и за социјалну заштиту, али и за одређени дио инвестиционих улагања како бисмо обезбиједили какав-такав развој. Ако у току године буду увећани приходи, радо ћемо повећати плате радницима - рекао је “Гласу Српске” начелник Новог Града Мирослав Дрљача.

Иста ситуација је и у општини Костајница, која је такође сврстана у исти кош када је ријеч о категоризацији локалних заједница. У овој локалној заједници наводе да није било повећања плата, али да су радницима ове године дали регрес, који нису имали претходних година.

- Ни у нацрту буџета за идућу годину није планирано никакво повећање плата. Тај документ још није усвојен, па ћемо видјети шта ће бити - рекао је “Гласу” начелник Костајнице Никола Јањетовић.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић је навео да је било неких усклађивања у току године када су у питању плате запослених у локалној администрацији, те додао да ће и убудуће излазити у сусрет запосленима.

Расподјела ПДВ-а

Представници Савеза општина и градова РС најавили су да ће поново на дневни ред ставити питање расподјеле прихода од ПДВ-а локалним заједницама.

- Од новог руководства Владе Српске тражићемо да сједнемо за сто и актуелизујемо поново питање расподјеле прихода од ПДВ-а. Тражићемо да мање општине добију већи дио новца од ПДВ-а и тиме омогуће јачу финансијску стабилност - рекао је раније “Гласу” предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана