Израђене смјернице за заштиту идентитета жртава трговине људима у БиХ

Срна
Foto: илустрација

САРАЈЕВО- У оквиру заједничког пројекта ЕУ и Савјета Европе "Превенција и борба против трговине људима у БиХ" израђене су и објављене Смјернице за заштиту приватног живота и личних података жртава трговине људима у БиХ, саопштено је из Канцеларије Савјета Европе у БиХ.

У саопштењу се прецизира да су смјернице израђене слиједећи препоруку групе експерата Савјета Европе за борбу против трговине људима властима у БиХ да обезбиједе издавање одговарајућих упутстава која се тичу заштите приватног живота и идентитета свих жртава трговине људима, укључујући домаће жртве.

Смјернице ће помоћи свим нивоима власти у БиХ да развију и усвоје инструменте за побољшање заштите приватног живота и личних података жртава трговине људима.

Смјернице су, такође, намијењене професионалцима који се баве жртвама трговине људима, укључујући и медије који пружају информације како би се спријечиле могуће штетне посљедице по жртве и њихове породице.

Пројекат "Превенција и борба против трговине људима у БиХ" реализује се у оквиру заједничког програма ЕУ и Савјета Европе "Хоризонтал фасилити за западни Балкан и Турску 2019-2022".

БиХ је потписница Конвенције Савјета Европе о акцији против трговине људима која у свом члану 11 утврђује дужност земље потписнице да заштити приватни живот, идентитет и личне податке жртава трговине људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана