Измјене Пословника нови удар на Српску

Ж. Д.
Измјене Пословника нови удар на Српску

Сарајево - У Представничком дому Парламента БиХ и даље се ломе копља око тога да ли ће СДС и ПДП окупити довољно руку да измијене Пословник и до чега те измјене могу довести.

Док странке из Републике Српске које имају већу подршку бирача тврде да  би то био нови удар на Републику Српску, иницијатори ове идеје кажу да имају довољно руку да се Пословник измијени, те да треба одблокирати рад Парламента.

Лидер СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је још једна политичка групација потписала иницијативу за одржавање посебне или хитне сједнице на којој би се расправљало о измјенама Пословника.

- Не бих се усудио рећи колико је то посланика, али је један поприличан број. Можда будемо имали и комотан број. Видјећемо распоред предсједавајућег Представничког дома јер од њега то зависи. Он је предсједавајући и с обзиром на то да су рокови хитни, видјећемо. Неће протећи много дана па ћемо сазвати ову сједницу - казао је Шаровић, додавши да мисли да ће се та сједница одржати до краја новембра.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац изјавио је да би усвајање измјена и допуна Пословника Представничког дома, које су тражили посланици СДС-а и ПДП-а, неповратно урушило уставну позицију представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

- Усвајање овако предложених измјена и допуна Пословника драстично би ослабило позицију српских посланика из Републике Српске у Представничком дому, а посебно у сталним комисијама Представничког дома у којима би Срби били у потпуно подређеном положају - упозорио је Кошарац.

Он је нагласио да снажно подржава све закључке које је усвојила Народна скупштина Републике Српске, посебно онај којим се представници Републике Српске у Предсједништву БиХ, оба дома Парламента БиХ и у Савјету министара обавезују да не учествују у доношењу измјена Пословника и других аката.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана