Изједначити овлаштења Вијећа народа Српске и федералног Дома народа

Г.С.
Изједначити овлаштења Вијећа народа Српске и федералног Дома народа

САРАЈЕВО - Предсједништво СДА сматра да овлаштења Вијећа народа у Републици Српској не могу бити редукована, већ задржана, као и да морају бити изједначена са Домом народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/.

У закључцима усвојеним на данашњој сједници Предсједништво СДА наводи се да Требиње "није српски град и да Република Српска није српски ентитет, већ да обоје припадају БиХ и свим њеним народима и грађанима".

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је на конференцији за новинаре у Сарајеву, након сједнице Предсједништва, да нема ни српских, ни хрватских, ни бошњачких градова и да Република Српска није српска, већ да припада свима иако је 90 одсто њеног становништва српске националности.

Изетбеговић је рекао да је Предсједништво СДА закључило да питање Косова не може имати никакве везе са БиХ.

У једном од закључака се наводи да СДА сматра да има дјелимичне истине у ставу министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача да је из БиХ испирисан низ терористичких радњи у свијету и да су Брејвик и терористи са Новог Зеланда, како тврде, величали ратне злочинце из Републике Српске и они који славе њихов лик и дјело.

"Због тога позивамо Лукача да се оштро обрачуна са онима који славе лик и дјело ових ратних злочинаца", наводи се у закључку са сједнице Предсједништва СДА.

СДА ће, како је закључено, покренути активности на рјешавању статусних права Бошњака у Републици Српској с циљем изједначавања права и усклађивања Устава Српске са Уставом БиХ.

Закључено је да ће СДА, преко својих представника у извршној и законодавној власти, тражити да се траса аутопута Бањалука-Приједор лоцира тако да се избјегне "угрожавање имовине Бошњака повратника и функционалност њихових насеља на територији града Приједора".

Предсједништво СДА захтијева од федералне и кантоналних влада стриктну имплементацију прописаних епидемиолошких мјера, као и санкционисање прекршиоца, указујући да надлежне институције треба да размотре евентуално увођење рестриктивнијих мјера с циљем спречавања даљег ширења вируса корона.

Изетбеговић је рекао да је Сарајево постало највећи кластер у Европи и да је проблем настао због недовољне имплементације мјера и препорука које упућују званичници Кризног штаба и здравствени сектор.

Предсједништво СДА тражи од Савјета министара да без одлагања усвоји критеријуме за додјелу и имплементацију средстава предвиђених буџетом институција БиХ за санирање економско-социјалних посљедица пандемије, као и да у сарадњи са надлежним домаћим и међународним институцијама покрене потребне процедуре с циљем правовремене набавке вакцина против вируса корона.

Из ове странке позивају да се убрза реализација постојећих инвестиција, попут изградње Коридор Пет Це, брзих цеста и пројеката у оквиру енергетског сектора, за које су већ раније осигурана средства, као и да се убрзају процедуре које ће обезбиједити додатно инвестирање у инфраструктуру и енергетику из програма подршке ЕУ за Западни Балкан.

Предсједништво СДА позива надлежне институције да изврше расподјелу респиратора, које је набавила фирма "Сребрена малина", по медицинским установама на подручју ФБиХ, с обзиром на то да је Институт за мјеритељство БиХ оцијенио да су ти респиратори намијењени за стационарну употребу.

СДА позива Министарство безбједности у Савјету министара да хитно сачини план мјера с циљем успоравања уласка миграната у БиХ, смјештаја у мигрантске центре, повратка у земље из којих долазе у БиХ и смањењем њиховог присуства међу домицилним становништвом.

СДА тражи од Савјета министара да у парламентарну процедуру упути Закон о јавним набавкама, Закон о сукобу интереса, измјене и допуне Закона о Високом судском и тужилачком вијећу, као и Акциони план за провођење Стратегије реформе јавне управе, што је међу осам приоритета.

Изетбеговић сматра да се то може ријешити у року од два мјесеца, оцијенивши да је БиХ остварила значајан напредак ка ЕУ.

У закључцима се наводи да је предсједник Хрватске Зоран Милановић упао у грешку својих претходника из ХДЗ-а и да помаже хрватском народу на начин да толерише злочине ХВО, што није ни добросусједски, ни европски, нити цивилизацијски приступ.

"То неће помоћи ни Хрватима у БиХ, нити опоравку односа БиХ и Хрватске, нити угледу који би држава Хрватска требала да ужива у свијету и Европи", наводи се у закључцима и додаје да је Милановић требало да уложи труд да се опужени Златан Мијо Јелић, кога је одликовао, испоручи БиХ и да одговара за злочине почињене на подручју Мостара.

Изетбеговић је рекао да би Хрватска као земља ЕУ морала више рачуна да води о својим сусједима и европским вриједностима.

Предсједништво СДА позвало је све "пробосанске политичке странке на заједнички наступ на локалним изборима у Граду Мостару са јединственом листом за Градско вијеће".

Коментаришући чињеницу да министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић није испоштовала одлуку Предсједништва БиХ именујући Горана Милинића за амбасадора савјетника у Пекингу, Изетбеговић је рекао да Турковићева ради оно што јој закон омогућава.

"Она мора радити по закону и неће питати Милорада Додика ни Шефика Џаферовића кога ће или неће слати на одређене позиције", рекао је Изетбеговић.

На питање када се очекује именовање челних људи Управе за индиректном опорезивање БиХ и Обавјештајно безбједносне агенције БиХ, Изетбеговић тврди да ће све остати исто до наредних општих избора који би требало да се одрже за двије године.

"Исти је случај и са Владом ФБиХ. Тако жели ХДЗ БиХ", рекао је Изетбеговић.

Он тврди да генерал такозвцане Армије БиХ Расим Делић није починио злочине и да "није знао да су они почињени".

"Откуд је знао шта се дешавало на подручјима гдје није био?", каже Изетбеговић.

Осврћући се на изјаву лидера СНСД-а Милорада Додика да су Селмо Цикотић и Осман Мехмедагић ратни кадрови СДА, Изетбеговић је рекао да не могу нестати људи који су бранили БиХ, као и они који су је нападали.

"Цикотић је изванредан кадар и војник професионалац, који је јако добро радио. Мехмедагић је, такође, показао изузетне резултате", сматра Изетбеговић.

На питање да ли очекује да ће Цикотић, као кадар СДА вратити илегалне мигранте у земље поријекла, Изетбеговић је рекао да "треба да се врате и треба покушати, али због чињенице да се тешко може утврдити њихов идентитет, то ће тешко ићи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана