Изградња бране и машинске зграде ХЕ "Дабар" у овој години

Srna
Изградња бране и машинске зграде ХЕ "Дабар" у овој години

ТРЕБИЊЕ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Требињу да се у овој години може очекивати почетак изградње бране и машинске зграде у пројекту Хидрелектране (ХЕ) "Дабар".Након састанка са руководствима "Електропривреде Републике Српске" и предузећа ХЕ "Дабар" и "Хидроелектране на Требишњици" /ХЕТ/, Вишковић је најавио да се у наредних мјесец дана може очекивати да буде завршена процедура избора стратешког партнера за наставак пројекта ХЕ "Дабар".

"До сада је више од 100 милона КМ утрошено у оквиру овог пројекта за тунеле, приступне путеве и изградњу електро и водо мреже", рекао је Вишковић.

Он је рекао да би кинески партнер требало да до 14. фебруара да коначну понуду коју ће размотрити Влада Републике Српске.

Говорећи о проблемима предузећа ХЕТ који су проистекли због нерада ХЕ "Плат" код Дубровника, Вишковић је нагласио да је због нерада "Плата" изгубио, не само ХЕТ, него и цијела Херцеговина.

"Ипак, нисмо сједили скрштених руку. Одмах се дјеловало са ХЕ `Чапљина` и смањени су губици", рекао је Вишковић.

Директор предузећа ХЕ "Дабар" Жељко Зубац рекао је да се приводи крају процес јавне набавке за одабир партнера за финансирање и изградњу преосталих објеката ове хидроелектране.

Он је навео да је процијењена вриједност ХЕ "Дабар" око 300 милиона евра.

Директор предузећа ХЕТ Гордан Мишељић рекао је да би прва машина у ХЕ "Плат" требало да почне са радом 15. фебруара.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана