Изетбеговић:Српски политичари мораће да прихвате реалност

Танјуг
Изетбеговић:Српски политичари мораће да прихвате реалност

САРАЈЕВО - Предсједник Странке демократске акције у БиХ (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је данас да је „увјерен да ће српски политичари одустати од пријетњи отцјепљењем и прихватити истину о ратним збивањима, као и да ХДЗ БиХ неће успјети да блокира изборе идуће године ако се не промијене изборна правила“.

У  интервјуу за сарајевски портал „Фактор“ челник владајуће бошњачке странке у БиХ казао је да „појачана нервоза међу српским политичарима због одлуке високог представника Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања ратних злочина може потрајати још мјесец до два, а да ће после тога уследити њихово суочавање са реалношћу“.

-Српски политичари мораће да прихвате реалност - казао је Изетбеговић, додајући да је „недопустиво негирати пресуде међународних судова и величати ратне злочинце, што ће убудуће, у складу са Инцковом одлуком, бити кажњиво и затвором до пет година“.

Поручио је и да власти Републике Српске немају право да, како тврди, ''спроводе апартхејд у том ентитету'', ускраћујући Бошњацима и Хрватима у Српској, како даље тврди, елементарна права.

Казао је и да „треба бити опрезан у тумачењу стварних намјера предсједника Србије Александра Вучића, који јавно шаље помирљиве поруке, али зато допушта њему блиским политицчарима, попут Милорада Додика и Александра Вулина да наставе с пријетећим и запаљивим изјавама“.

-Сасвим сигурно, Вулин без његове (Вучићеве) сагласности не би смео да каже да ће војска Србије штитити Србе ма гдје живјели, дакле игноришући територијални интегритет и границе -  изјавио је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана