Изетбеговић: СНСД да престане са опструкцијом

Срна
Изетбеговић: СНСД да престане са опструкцијом

Сарајево - Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је након данашње сједнице Предсједништва ове странке да је СДА поново позвала СНСД да “престане са опструкцијом рада Парламентарне скупштине БиХ”.

Изетбеговић је навео да неусвајање бројних закона и докумената које је у процедуру послао Савјет министара наноси огромну штету грађанима, земљи, интеграцијским процесима.

“На усвајање чека више од 30 закона и 36 међународних докумената међу којима и споразуми за Коридор жПет цеж. Очекујем да коначно, након девет мјесеци, мандатар за нови сазив Савјета министара који ће доћи из СНСД-а Предсједништву и клубовима у парламенту БиХ понуди програм, а ХДЗ предложи кандидата за предсједника Федерације БиХ да би биле покренуте процедуре именовање новог сазива федералне Владе”, рекао је Изетбеговић.

Он је нагласио да нико не може натјерати Републику Српску и српски народ ако неће да буду у НАТО-у, али да се све до тада мора радити у складу са законима, преносе федерални медији.

Изетбеговић је навео да Србија институцијама БиХ никада није доставила приједлог за рјешавање питања границе, па је, како каже, нејасно који то приједлог подржава лидер СНСД-а Милорад Додик и позвао га да га званично достави и истраје на приједлогу који је изнио на самиту СЕЕЦП.

Изетбеговић тврди да закључак Народне скупштине Републике Српске о виталном ентитетском интересу у вези са питањем Пељешког моста додатно усложњава односе у БиХ, да је “ријеч о бесмислици”, те истакао да приступ отвореном мору не може бити против ниједног ентитета.

“Увијек имамо некога у Предсједништву који штити интересе сусједних земаља”, додао је он.

Он је рекао да “СДА поздравља кажњавање негирања геноцида законски”, те је позвао Савјет за спровођење мира /ПИК/ да што прије реагује “због пријетњи Додика високом представнику у БиХ Валентину Инцку у вези са тим”.

Изетбеговић је оцијенио као срамотну пресуду Врховног суда Холандије којом се, како каже, у процентима одређује одговорност за холандске трупе одговорне за страдања у Сребреници.

У вези са захтјевом предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана за изручење одређеног броја турских држављана, Изетбеговић каже да зависи шта су ти људи урадили.

“Ако Турска која је претрпјела покушај пуча у којем је погинуло више од 250 људи, који су убијени, подастре податке да су ти људи дио тога, наравно да их треба испоручити”, рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана