Изетбеговић: Преговори о Изборном закону послије избора

Срна
Изетбеговић: Преговори о Изборном закону послије избора

САРАЈЕВО - Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је након састанка са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом у Сарајеву да је званичницима БиХ понуђена „мапа пута“ која предвиђа да се о Изборном закону БиХ преговара на јесен након избора и формирања коалиција.

Изетбеговић је рекао да ЕУ и Мишел враћају фокус на европски пут БиХ.

-Спреман је да ради на агенди која ће спустити љествицу са 14 приоритета и ићи на нешто мање амбициозно, што ће нам омогућити добијање кандидатског статуса и покретање тог процеса - рекао је Изетбеговић новинарима након састанка на којем је био и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Он је истакао да су европски представници направили грешку што БиХ нису снажно подржали према чланству у ЕУ, умјесто што су постављали више захтјеве.

Говорећи о Изборном закону, он је рекао да је предложена „мапа пута“.

-Прво ове теме које су у овом часу неопходне БиХ. Дакле, деблокаде, стабилизација прилика у БиХ, боља сарадња, европски пут прије сједнице Савјета ЕУ која је крајем јуна. Они ће нас позвати, вјероватно ће они доћи у Сарајево или ћемо отићи у Брисел. Затим за јесен након избора и након формирања коалиција ове наше тешке теме - Изборни закон, државна имовина - истакао је Изетбеговић.

Он је нагласио да је рекао Мишелу да морају сви присуствовати и да се не иде на редуковани формат.

-Схватили су да су и ту направили грешку јер редуковани формат Изетбеговић-Човић никад није имао шансе, што је отварало могућност за спекулације. Овај пут има да сви присуствују - сматра Изетбеговић.

На питање да ли је Мишел постављао неке услове, Изетбеговић је одговорио да је његов приступ био „врло мекан“.

-Њега су занимали детаљи. Хтио је да од главних актера из прве руке лично испита неке ствари - рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана