Изетбеговић предлаже индиректан избор чланова предсједништва БиХ

Срна
Изетбеговић предлаже индиректан избор чланова предсједништва БиХ

САРАЈЕВО - Предсједник СДА Бакир Изетбеговић упутио је данас лидерима тзв. пробосанских парламентарних странака приједлог заједничке изјаве о принципима изборне реформе у БиХ који, између осталог, предвиђа индиректан избор чланова Предсједништва БиХ.

Изетбеговић предлаже да се структура Предсједништва БиХ, начин избора и надлежности регулишу као што је било предложено у "априлском пакету", што предвиђа индиректан избор.

И за Дом народа Парламентране скупштине БиХ Изетбеговић сматра да треба примијенити рјешења из "априлског пакета", односно да се разматрају закони који се односе на витални национални интерес, те да уз клубове три конститутивна народа треба увести и клуб "осталих".

Када је ријеч о Дому народа Парламента Федерације БиХ, лидер СДА предлаже да у надлежности овог дома буду искључиво питања заштите виталног националног интереса која су наведена у Уставу ФБиХ, а да се начин избора делегата регулише на исти начин као и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и Вијећу народа Републике Српске, односно да се делегати се бирају у Представничком дому федералног Парламента.

Изетбеговић тражи и да се оснажи интегритет изборног процеса увођењем информационих технологија - скенера, видео-камера, електронске идентификације бирача, рјешавањем питања тачности бирачког списка, механизма именовања и обуке чланова бирачких одбора и осталог у складу са препорукама ОЕБС-а.

Према Изетбеговићевом приједлогу, нужне измјене изборног законодавства усаглашавале би све парламентарне странке у Парламентарној скупштини БиХ у оквиру већ успостављене Интерресорне радне групе, уз помоћ чланова Централне изборне комисије и медијацију представника међународне заједнице (ЕУ, САД, ОЕБС, ОХР и Венецијанска комисија).

Приједлог заједничке изјаве о принципима изборне реформе у БиХ упућен је СДП-у, ДФ-у, СББ-у, Нашој странци, Народном европском савезу и Покрету демократске акције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана