Изетбеговић: Позивом Додику да посјети Хрватску погоршани односи двије земље

Г.С.
Изетбеговић: Позивом Додику да посјети Хрватску погоршани односи двије земље

САРАЈЕВО - Предсједништво Странке демократске акције (СДА) осудило је данас то што су хрватски званичници позвали српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да посјети Загреб, оцијенивши да су тиме погоршани односи Хрватске и БиХ, али и додатно нарушени међунационални односи у самој БиХ.

Предсједник владајуће бошњачке странке Бакир Изетбеговић рекао је новинарима у Сарајеву да му и даље није јасно шта је био разлог да хрватски предсједник и премијер Зоран Милановић и Андреј Пленковић позову Додика, а заобиђу друга два члана Предсједништва БиХ, посебно предсједавајућег Шефика Џаферовића.

“Та нас је одлука доиста изненадила. Не видимо сврху да се на тај начин подупире политика коју утијеловљује Додик”, рекао је Изетбеговић након сједнице предсједништва СДА, преноси Хина.

Он је додао да су чланови руководства СДА закључили да овакви поступци нису добри ни за Хрватску ни за БиХ, али ни за односе Хрвата и Бошњака у самој БиХ.

Изетбеговић је истакао да у оваквим околностима нема смисла наставити преговоре с Хрватском демократском заједницом (ХДЗ) БиХ о измјенама изборног закона.

Како је навео, о томе се неће разговарати све док највећа хрватска странка не одустане од захтијева које је описао као уцијену.

То се, како наводи Хина, конкретно односи на одбијање ХДЗ БиХ да допусти именовање нове владе Федерације БиХ све док се не измјене постојећа изборна правила.

СДА такође жели да спријечи ситуацију у којој предсједник Федерације БиХ може да блокира избор судија ентитетског Уставног суда, као што је сада случај.

“Док се то двоје не ријеши, не може бити преговора јер не пристајемо на уцијене”, поручио је Изетбеговић.

Он је додао да ће СДА, када и ако преговори с ХДЗ-ом буду настављени, инсистирати на увођењу механизама који ће “заувијек спријечити” могућност сличних блокада.

Изетбеговић о Вишковићу и Додику

Након данашње сједнице Предсједништва Странке демократске акције (СДА), лидер ове странке Бакир Изетбеговић казао је да је СДА позвала Тужилаштво БиХ да покрене и убрза истрагу поводом навода да је премијер Републике Српске Радован Вишковић учествовао у премијештању масовних гробница Бошњака.

Изетбеговић је поновио како су изненађени и недавном посјетом Милорада Додика Загребу, а на позив државног врха Хрватске.

“Не видимо сврху подржавања такве политике коју оличава Додик, прескачући предсједавајућег Председништва БиХ Шефика Џаферовића који оличава једну потпуно другацију стабилизацијску и реформску политику. Не знамо зашто су то учинили. То није добро за односе Бошњака и Хрвата”, сматра лидер СДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана