Изетбеговић: О изборној реформи тек након избора у октобру

Танјуг
Изетбеговић: О изборној реформи тек након избора у октобру

САРАЈЕВО - Предсjедник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић оцијенио је данас да у овом тренутку није могућ никакав нови договор о измјенама изборног закона БиХ и да разговоре о том проблему треба наставити тек након избора у октобру.

“Не постоји законски простор за усвајање измјена изборног закона јер је Централна изборна комисија прије десет дана расписала опште изборе. А и предалеко смо од договора”, рекао је Изетбеговић за сарајевски портал Фактор.

Он је рекао да су преговори о изборној реформи који су мјесецима вођени без резултата пропали јер је, како је навео, руководство ХДЗ БиХ имало “преамбициозне планове” када је ријеч о измјенама које треба усвојити.

Он сматра да је руководство ХДЗ БиХ имало и погрешну стратегију у остваривању тих планова која се, како је навео, заснивала на блокадама Федерације БиХ, сарадњи са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и притисцима на СДА и Бошњаке.

Коментаришући најаву да ће током маја у Сарајево допутовати неко од високих званичника ЕУ и да би тада могло поново да буде отворено питање изборне реформе, Изетбеговић је казао да од тога нема ништа.

Он је додао да је сигуран да неће бити никаквих притисака ради постизања договора прије октобарских избора, преноси Хина.

“Имали смо неке припремне састанке с њиховим савјетницима из којих се јасно назире овакав приступ и приоритети”, навео је Изетбеговић.

Он је рекао да ће предмет разговора са званичницима ЕУ бити искључиво спровођење реформи и блокаде на путу ка статусу кандидата.

О изборној реформи, како је казао, преговараће се “чим се формира нова постизборна коалиција”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана