Изетбеговић о бојкоту из Репубике Српске: Свакако су годишњи одмори, у септембру се све наставља

Срна
Изетбеговић о бојкоту из Репубике Српске: Свакако су годишњи одмори, у септембру се све наставља

САРАЈЕВО - Предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић коментарисао је данашње закључке састанка парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској.

Изетбеговић је за телевизију Хајат прокоментарисао одлуку да представници у државним органима власти из реда српског народа не учествују у доношењу одлука рекавш да је то требало стартати са 1. аугустом.

“Тада би сви ишли на колективне годишње одморе, фактички парламентарци, чланови Савјета министара, тако да је аугуст свакакако био мјесец вакума у раду. Помјерили су то за седам дана, тако да ће вјероватно тактизирати да виде могу ли шта добити у наредних 40 дана, а онда ће се у септембру све наставити. Које је то право угрожено српским представницима? Право да негирају геноцид, право да славе ратне злочинце, право на један апартхејд који живимо у РС. У РС имамо 20 одсто несрба, а само је три одсто на руководећим функцијама. У РС је Бошњацима забрањен Босански језик, у РС се освештавају, дакле имају српске славе православне, државне институције, школе. Они мисле да су угрожени?”, пита Изетбеговић.

Додао је да посљедњом Инцковом одлуком не само да неће негирати геноцид, не само да неће славити злочинце, него ће све ово што сам набројао, цијели овај каталог полако одустати од тога.

“Кажу да би жељели да се договоримо, да се ништа не намеће. Све можемо да се договоримо, ово све што сам набројао и још много тога. Једно вријеме ће да праве кризу и онда ће да одустану, јер нису у праву”, казао је Изетбеговић.

Подсјећамо, након данашњег састанка предсједника парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској поводом одлуке Валентина Инцка да наметне допуну Закона у вези са забраном и кажњавањем негирања геноцида донесено је пет закључака међу којима је и онај о бојкоту српских представника у раду институција БиХ, преноси klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана