Изетбеговић: Нисам се крио у трезору

Г.С.
Изетбеговић: Нисам се крио у трезору

САРАЈЕВО - Предсједник СДА Бакир Изетбеговић у разговору за МТВ Игман говорио је о својој улози у ратном Сарајеву, те ономе што је радио у предратним годинама. Он је такође рекао да се није крио у трезору током рата.

Изетбеговић, је рекао да “нема ниједне ствари коју није радио а коју је један мушкарац дужан радити када су његов народ и земља нападнути”.

“Дакле, ниједне. Ни оне најтеже, најопасније, гдје се глава губи. И то више пута. Не вјерујем да је ико осим Жељка Комшића, од ових високорангираних политичара, то радио шта сам ја радио. Али дио Бошњака воли да цијепа својима длаку на четверо. Наравно да нисам био у трезору”, одговорио је Изетбеговић.

Рекао је да је још 1986. године говорио да ће у БиХ доћи до рата.

“Ја сам 1986. године почео људима говорити да ће бити рата у БиХ. Ни данас не знам објаснити на бази чега је то било. То је био један ирационалан осјећај, нека интуиција, на бази онога што сам читао и што се дешавало. Реакције људи су биле врло лоше на те моје прогнозе, али десило се послије”, испричао је.

Потом је додао да је стално инсистирао на томе да се “народ наоружава”.

“Гњавио сам рахметли Алију с тим. Онда сам почео сам то да радим. Он је држао скупове и говоре, а ја сам био доле у маси и упознавао људе. Оне борбеније и ми смо правили фактички организацију. Битније је да десет борбених људи, организованих, хоће да се боре, него да имате стотине или хиљаду који ће предати пушке када се запуца”, рекао је Изетбеговић, пренијели су федерални медији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана