Изетбеговић кроји већину како му одговара

Дарко Момић
Изетбеговић кроји већину како му одговара

САРАЈЕВО - У Представничком дому Парламента БиХ нема јасне и стабилне парламентарне већине и од децембра прошле године, када је на основу договора три највеће српске, хрватске и бошњачке странке у парламенту изабран Савјет министара бројне одлуке донесене су без гласова посланика СНСД-а и ХДЗ-а.

Послије одлуке о измјени Пословника о раду Представничког дома, преко избора чланова Централне изборне комисије БиХ па до посљедњег усвајања спорне Резолуције о осуди фашистичких режима и покрета још низ одлука у том дому усвојен је упркос противљењу СНСД-а и ХДЗ-а. Ентитетску већину за доношење тих одлука обезбјеђивала су по два посланика СДС-а и ПДП-а заједно са Адилом Османовићем из СДА, који је за посланика изабран са територије Републике Српске.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик у петак је рекао да на нивоу БиХ нема стабилне парламентарне већине.

- Могло се примијетити да постоји нека ад хок већина. Мислим да ће се то тако и кретати, јер СДА показује склоност да са другим политичким партијама изван партнерских односа са СНСД-ом и ХДЗ-ом прибавља друге већине и рјешава нека питања - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, очигледно је да постоје неке политике које су усмјерене на прављење такве ситуације.

- Ту прије свега мислим на СДА, која калкулише и усложњава ситуацију, а БиХ остаје ровита и заглављена у неефикасност. Немам ништа против именовања у вези са СДА, али они су зауставили скоро све у вези са српском страном. Они то намјерно раде да би ојачали СДС и ПДП у обећањима да ће једног дана они поново бити нешто. Мислим да превише калкулишу - оцијенио је Додик.

Он је потврдио и да његова странке не може промијенити неке ствари, као што је Пословник о раду, чијим измјенама је урушен капацитет српске стране да дјелује.

- Али оно што иде на Дом народа, тамо ћемо имати одговор на сва питања - поручио је Додик.

С друге стране, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да није тачно да не функционише парламентарна већина.

- СНСД и СДА су права природна коалиција која савршено функционише и не би ме изненадило да се једнога дана споје у једну странку. Они се одлично разумију, врло лијепо дијеле плијен, бирају једни друге у Дом народа, бирају министре, бирају себи колегијум и предсједавајуће парламентарних комисија, тако да је све што причају једни против других само представа за јавност - каже Бореновић.

Како ће ко гласати

На питање како се одређене ствари у Представничком дому усвајају без гласова СНСД-а, а уз подршку ПДП-а и СДС-а, шеф ПДП-а Бранислав Бореновић каже да њима нико не може рећи како ће гласати.

- Ми ћемо гласати у складу са својим програмским политикама. Наравно да ћемо гласати за то да буде ријешена агонија у ЦИК-у и за резолуцију којом се осуђују усташки и фашистички злочини, али ћемо увијек гласати против именовања бахатих министара - каже Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана