Изетбеговић, Комшић и Радончић грабе сву власт

Жељка Домазет
Изетбеговић, Комшић и Радончић грабе сву власт

САРАЈЕВО - Данас је петак 13. Некима неће бити сретан, али сам увјерен да ће бити добар за БиХ. Учинићемо све да Савјет министара БиХ буде формиран до 23. децембра, тако да би 24. у Брисел могао отићи Програм реформи који се односи на НАТО пут БиХ, рекао је у петак лидер СДА Бакир Изетбеговић након састанка са лидерима СББ-а и ДФ-а Фахрудином Радончићем и Жељком Комшићем.

Казао је да је очекивао договор у коме ће се ствари рјешавати “по вертикали”, од Савјета министара, преко Владе ФБиХ и кантона, па и у Кантону Сарајево, гдје ће за премијера, како каже, изабрати “неку нестраначку личност”.

Изетбеговић је констатовао да су он, Радончић и Комшић постигли договор  о “пробосанској и бошњачкој коалицији” и да ће заједно ући у власт на заједничком, федералном, нивоу Кантона Сарајево, али и других кантона гдје буду имали већину. Изетбеговић је потврдио да ће министар иностраних послова у Савјету министара бити Бисера Турковић, министар безбједности Фахрудин Радончић, а министар одбране Сифет Поџић, док ће четири замјеничке позиције у Савјету министара припасти СДА.

Казао је да ће се заједнички договорити о избору премијера Кантона Сарајево, да ће СДА добити седам министарских мјеста, СББ три и два ДФ. Предсједавајући Скупштине Кантона Сарајево биће из СДА.

- Имамо јако добро име и прихватљиво за све три странке и за грађане Кантона Сарајево. Мислим да сви можемо бити задовољни. Желимо направити искорак. Кад је у питању ФБиХ, такође имамо споразум и ту позивамо господина Човића и ХДЗ да отворе процес реконструисања и формирања федералног нивоа власти, да повуку први потез именовањем предсједника и два замјеника предсједника ФБиХ - казао је Изетбеговић.

У цијелом договору очекује се реакција ХДЗ-а.

- Позивам господина Човића да нам што прије предложи и да име будућег предсједника ФБиХ да бисмо могли ући у имплементацију изборних резултата - казао је Радончић.

Савјет министара до Божића

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Борјана Кришто (ХДЗ БиХ) рекла је за “Глас Српске” да вјерује да ће Савјет министара бити формиран до католичког Божића.

- Ми смо заказали редовну сједницу Представничког дома за 18. децембар и уколико буду достављена имена свих министара и замјеника министара како најављују из странака окупљених око СДА и извршене провјере до тада, та тачка дневног реда може бити увршћена у дневни ред ове сједнице. Вјероватно није реално да ће ЦИК и СИПА до 18. извршити све провјере, али ми смо планирали да хитну сједницу Савјета министара одржимо 23. децембра. Вјерујем да ће за седам дана бити извршене све провјере - казала је Кришто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана