Из Емирата стигли идентични респиратори какве је купила и "Сребрена малина"

ГС
Из Емирата стигли идентични респиратори какве је купила и "Сребрена малина"

У контингенту велике хуманитарне помоћи која је данас стигла из Уједињених Арапских Емирата налази се и 40 респиратора. Клиx.ба сазнаје да се ради о истим респираторима које је набавила и "Сребрена малина".

"Аероспаце Цхангфенг Медицал АЦМ812А Вентилатор", јасно је видљиво на картонским кутијама унутар којих се налазе респиратори.

То значи да је БиХ добила додатних 40 респиратора који се, према вјештачењу које је објавило Тужилаштво БиХ, не могу употребљавати на јединицама интензивне његе, већ се ради о тзв. "емергенцy" респираторима, тачније онима који се користе у хитним случајевима, односно амбулантним колима.

Но када је почео истовар медицинске опреме из Боеинга 747-400 фоторепортери портала Клиx.ба забиљежили су исте кутије с идентичним ознакама респиратора какве је набавила и "Сребрена малина" за 10,5 милиона КМ.

 

Но, треба истаћи да се ради о донацији нашој земљи, а не о буџетском новцу због чега ни у којем смислу не треба доводити у питање ову пошиљку и стављати је у исту раван с набавком 100 кинеских респиратора које је ФУЦЗ преко "Сребрене малине" купио новцем грађана ФБиХ.

 

Министарка иностраних послова (МИП) БиХ Бисера Турковић, која је авион са пакетима помоћи дочелака на сарајевском аеродрому, казала је да се ради о донацији коју народу БиХ шаље супруга премијера Уједињених Арапских Емирата шеика Мохаммеда бин Расхида Ал Мактоума.

"Свака помоћ, и она најмања и она највећа, која долази у БиХ с најавом преко МИП-а, долази свима и дијели се свима", рекла је Турковићева.

У донацији се, између осталог, налази 40 респиратора, 100.000 тестова на вирус корона, 25.000 одјевних комплета за заштиту, 150.000 пари рукавица, 150.000 маски Н95, 150.000 једнократних хируршких маски, 150.000 једнократних заштитних маски, те 50.000 визира. Помоћ је стигла једним од највећих карго авиона на свијету, а дио је флоте приватног оператера Владе Дубаија.

"Прва дама Дубаија шеика Хинд заједно са својим супругом шеиком Мохаммедом бин Расхидом ал Мактоум жели олакшати борбу против пандемије ковид-19, али се наведена опрема може користити и у друге медицинске сврхе. Жеља прве даме је да донација буде распоређена равноправно према свим народима у БиХ", рекао је Мухамед Гранов који је ауторизовани представник за предају донације испред владарске породице Дубаија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана