Из буџета Српске обезбјеђено 16,5 милиона КМ за око 40.000 радника

Срна
Из буџета Српске обезбјеђено 16,5 милиона КМ за око 40.000 радника

БАЊАЛУКА - Командант Републичког штаба за ванредне ситуације и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће из буџета Српске бити исплаћено 16,5 милиона КМ за порезе и доприносе око 40.000 радника у областима које су најтеже погођене кризом у вези са вирусом корона, а да њихови послодавци треба да обезбиједе нето плате.

Вишковић је истакао да су Влада Српске и Републички штаб заузели став да том мјером буде обухваћено најугроженијих шест или седам области као што су угоститељство, туризам, саобраћај, друге услужне дјелатности, те предузетници.

“Влада ће из буџета за око 40.000 радника из тих области платити порезе и доприносе у износу од 16,5 милиона КМ. Пошто се до половине марта радило, наш став је да је реално и коректно да послодавци исплате нето плату, а да из буџета буду плаћени порези и доприноси, односно износ до нивоа бруто плате”, нагласио је Вишковић, коментаришући захтјеве које је Влади упутила Привредна комора Републике Српске.

Вишковић је рекао да чекају да ступи на снагу одлука Народне скупштине Републике Српске о проглашењу ванредног стања како би могли реализовати ту одлуку.

Он је подсјетио да поменуте секторе као најугроженије наводи и Привредна комора чији захтјеви и приједлози за санирање посљедица вируса корона долазе готово свакодневно.

“Направићемо и додатне анализе да бисмо видјели да ли је неко појединачно, а има и таквих субјеката, претрпио штету изазвану овом кризом, а да нису директно били погођени нашим одлукама о забрани рада. Урадићемо ту анализу и видјети да и тим људима изађемо у сусрет и дамо им помоћ”, рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана