Из Бајдена проговарају клинтонисти

Александар Стојановић
Из Бајдена проговарају клинтонисти

ВАШИНГТОН – У изборном штабу кандидата Демократа на предсједничким изборима у САД Џозефа Бајдена налазе се задрти “клинтоновски” кадрови, који су градили каријеру на србофобији и миту о Србима као геноцидном народу, што показује и документ “Визија Џоа Бајдена за пријатељство са БиХ” који је јуче објавио његов тим, тврде за “Глас” добри познаваоци прилика у САД-у уочи избора.

У овом документу наглашава се Бајденова улога у рату деведесетих година на простору БиХ, његовом утицају на савезнике да интервенишу против Слободана Милошевића и план за јачање сарадње и успостављање евроатлантских интеграција БиХ.

Политички аналитичар Срђа Трифковић каже да овај документ није Бајденов производ, него да креаторе треба тражити у члановима његовог изборног штаба, међу којима се налазе већ провјерени кадрови и идеолошки сљедбеници Била и Хилари Клинтон.

- Бајден је ту небитан, јер он вероватно не би знао ни да покаже где се налази БиХ на мапи. Његов главни саветник за спољну политику, Ентони Блинкен је потпуни следбеник школе Хилари Клинтон и фразе, коју је она направила, о “несвршеном послу” на Балкану. Друга значајна личност је Саманта Пауер коју памтимо као “госпођицу геноцид”, која је своју каријеру започела са митом о сребреничком геноциду, који је елаборирала када је лансирала читаву једну нову доктрину, тзв. одговорност за заштиту која је представљала и темељ хуманитарне интервенције 1999. против Србије. Ту је веома значајна и Мишел Флорној која је била директор одсека за планирање политике у Пентагону под Обамом, а која је сада виђена да буде државни секретар за одбрану. Она је русофоб, а затим и србофоб. Она би свакако водила веома агресивну политику и према Русији и подручју бивше Југославије - открива Трифковић.

Он додаје да нема никакве сумње да Бајден не би играо значајну улогу у креирању спољне политике и био би само марионета естаблишмента који је креирао санкције, демонизацију Срба и бомбардовање. Како истиче, њихов коначни циљ је унитаризација БиХ мимо воље Срба и уплитање у простор цјелокупног региона западног Балкана.

- Дакле, ревизија Дејтона, ликвидација РС, терање Срба да признају кривицу за геноцид и такозвано Косово, повратак Мила Ђукановића на сцену у пуном капацитету, саботирање нове власти у Црној Гори и последње, али не и мање важно, инсистирање да од европског пута Србије нема ништа - закључује Трифковић.

Са њим је сагласан и професор на Факултету политичких наука Жељко Будимир, који каже да би побједа Бајдена “повампирила” оне гарнитуре које покрећу ратове и заговарају веће присуство у многим регионима.

- Бајден спада у исти идеолошком обрасцу односа према БиХ као Бил Клинтон. С друге стране, амерички предсједник Доналд Трамп сматра да не постоји потреба за присуством у југоисточној Европи и да би требало повући војску са овог простора - каже Будимир.

Он додаје да је објављивање спољнополитичких докумената у кампањама уобичајена пракса и да су највећи приговори администрацији Доналда Трампа били у вези са питањем спољне политике.

- Трамп је једини амерички предсједник од Другог свјетског рата који није покренуо ниједну војну интервенцију, а од Бајдена је било очекивано, јер он овај регион сматра као свој највећи спољнополитички успјех - закључио је Будимир.

Срби одлучују изборе?

Амерички “Вол стрит интернешнал” објавио је причу о 750.000 Срба, насељених у неколико савезних америчких држава, који би могли одлучити наредне предсједничке изборе.

Како овај лист наглашава, Срби нису заборавили улогу Бајдена у сатанизацији Срба, његов утицај на савезнике да бомбардују Савезну Републику Југославију и да већина српско-америчких грађана његове наступе виде као шамар односима двије земље у два свјетска рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана