Ивица Дачић: У резолуцији једном поменули помирење

Свјетлана Шурлан
Ивица Дачић: У резолуцији једном поменули помирење

Београд - У предлогу резолуције о Сребреници, о којој би Савјет безбедности УН требало да расправља на седници 7. јула, на 20 места се помиње геноцид, а на једном помирење иако је, наводно, циљ резолуције процес помирења.

Рекао је то јуче у Београду министар иностраних послова Србије Ивица Дачић који је потврдио да је Мисија Велике Британије у УН доставила Србији приједлог резолуције.

- Србија ће пажљиво у наредним данима размотрити текст резолуције и руководити се националним интересима, не доводећи у сумњу опредељење за кажњавање и санкционисање ратних злочина - рекао је Дачић. Додао је да резолуција има више тачака, опште дијелове и дијелове који се односе директно на злочин у Сребреници.

Он је рекао да се очекује да ће од уторка кренути консултације са осталим чланицама Савјета безбједности о резолуцији, а које до сада нису обављене.

- Видећемо како ће ићи тај ток консултација, а наш став ће бити веома јасан и прецизан после детаљног проучавања тог текста - рекао је Дачић.

Додао је да је за 7. јул на сједници Савјета безбједности предвиђена тачка дневног реда о БиХ, те да је вјероватно у оквиру те тачке планирано и разматрање резолуције, јер се не зна да ли је могуће постићи сагласност о њој.

Дачић је рекао да је Србија својим примјером показала посвећеност у борби за кажњавање ратних злочина, да сматра да сви злочини треба да буду санкционисани, посебно имајући у виду бројне злочине над српским народом.

На питање да ли је упознат са резолуцијом о Сребреници која је представљена у америчком Конгресу, Дачић је рекао да су у многим парламентима усвајана документа тим поводом, те да Србија на то не може утицати, али да ће у билатералним контактима изнијети ставове о томе.

Како се приближава 11. јул и годишњица злочина у Сребреници, почела је припрема бројних резолуција којима се они карактеришу као геноцид, а чији је циљ, како се оцјењује и у међународним и у политичким круговима у РС, притисак на Српску с циљем њеног слабљења.

Велика Британија уз подршку САД и Холандије припремила је резолуцију о Сребреници како би је предложила Савјету безбједности УН. У Конгресу САД представљена је резолуција у којој се истиче да је у Сребреници почињен геноцид и у којој се осуђује сваки покушај његовог негирања. Како је објављено у суботу, резолуцију коју је представио републикански конгресмен Крис Смит подржало је 28 парламентараца. Резолуцију о Сребреници у процедуру у Европском парламенту упутио је Иван Јаковчић уз подршку Алијансе европских либерала и демократа.

Покушаји да овакве резолуције буду усвојене у Парламенту БиХ и Народној скупштини РС су пропали.

Амерички експерт за Балкан Стивен Мајер рекао је да би најављена резолуција у Савјету безбједности УН требало да ода почаст и страдалим Србима и да укаже да је то било страшно вријеме када су злочини чињени на свим странама.

- Београд би требало да подржи резолуцију ако би била поштена, а у супротном би требало да је одбаци на најснажнији могући начин - каже Мајер.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић оцијенио је да обиљежавање трагичних догађаја у Сребреници поприма, осим хуманитарног, све више политички и политикантски карактер, јер у центрима моћи у региону и на Западу има оних који сматрају да је то згодна прилика да се сама тежина ријечи "геноцид" искористи као полуга и маљ за ликвидацију РС.

- Иза притисака на руководство Србије и РС да дођу у Сребреницу на обиљежавање годишњице крије се опасан заплет да се у име мира и клањања жртвама призна "геноцид" и прихвати на себе и свој народ одговорност за све догађаје и злочине на простору цијеле БиХ - каже Вукадиновић.

О питању резолуције о Сребреници, најављене у Европском парламенту, потпредсједник странке социјалиста и посланик Тања Фајон рекла је да је кључно да све политичке групе нађу компромис и да се резолуција стави на дневни ред.

- Парламент ће још разматрати хоће ли повући одлуку да се у дневни ред пленарног засједања у јулу уврсти приједлог резолуције о Сребреници. Ми подржавамо резолуцију и покушаћемо да је усвојимо - рекла је Фајонова.

11. јул

На питање када ће бити донесена одлука ко ће и да ли ће ико ићи у Сребреницу, гдје се 11. јула обиљежава годишњица злочина, Ивица Дачић је рекао да су, колико зна, позиви упућени предсједнику и премијеру Србије и да ће они одлучивати о томе.

- То је једно од тешких питања којима ћемо се бавити у наредном периоду - рекао је Дачић.

Резолуције предложене пред 11. јул

* Резолуција којом ће бити обиљежена 20. годишњица геноцида у Сребреници (Савјет безбједности УН)

* Резолуција којом се одаје почаст сребреничким жртвама (Европски парламент)

* Резолуција којом се осуђује покушај негирања геноцида (Конгрес САД)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана