Иванцов: Русија континуирано штити Дејтонски мировни споразум

Срна
Иванцов: Русија континуирано штити Дејтонски мировни споразум

Источно Сарајево - Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изјавио је Срни да Русија у континуитету штити Дејтонски мировни споразум, јер тај документ чува интегритет БиХ, оба њена ентитета и три конститутивна народа.

Он је истакао да није чудно то што се у Републици Српској годишњице парафирања овог споразума обиљежавају као празник.


“Дејтонским мировним споразумом није само завршен рат у БиХ, него су и постављени темљи за успостављање савремених односа и система у БиХ”, рекао је Иванцов у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, то има посебан значај за Републику Српску, јер Дејтонски мировни споразум чува безбједност и развој Српске.

“Овој принципијелној теми посебну подршку дало је руководство Републике Српске, а нарочито Милорад Додик, нови српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ”, истакао је руски амбасадор у БиХ.

Данас су се навршиле 23 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана