Иванцов: Русија - кључни фактор стабилности на Балкану

Срна
Иванцов: Русија - кључни фактор стабилности на Балкану

Сарајево - Русија је на Балкану један од кључних фактора стабилности и међународних гараната мировног споразума за БиХ, поручио је вечерас у Сарајеву руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов на пријему поводом Дана Русије.

"Русија тежи да доприноси успостављању конструктивног дијалога у БиХ и промовисању процеса стабилизације искључиво у складу са гарантованом равноправношћу два ентитета и три конститутивна народа", рекао је Иванцов.


Он је поручио да је Русија заинтересована за мирну и успјешну БиХ и развој узајамно корисних односа, истакавши да је Руска Федерација један од водећих политичких и економских партнера БиХ.

"Свој пријатељски однос према БиХ, Русија је показала тиме што је изашла у сусрет по питању исплате клириншког дуга бившег СССР-а", рекао је Иванцов.

Он је навео да се успјешно развија сарадња Русије и БиХ у области енергетике, те истакао да су компаније "Зарубежњефт" и "Гаспромњефт" снажно присутне на локалном тржишту, док је руска Сбербанка важан дио финансијског система.

Иванцов је подсјетио да се о конкретним перспективама билатералне сарадње расправљало на засједању Међувладине комисије за трговину и економску сарадњу двије земље која је одржана 16. и 17. маја.

Он је нагласио да постоје велике перспективе у сарадањи у области пољопривреде, туризма, инфаструктуре, енергетике и образовања.

Пријему поводом Дана Русије присуствује и потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић, која је рекла новинарима да је веома задовољна развојем односа Руске Федерације и Српске.

Она је подсјетила да је предсједник Републике Српске Милорад Додик недавно учествовао на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, гдје се састао са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

Пријему присуствују многобројне званице, међу којима и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Дан Русије - 12. јун, један је од најважнијих државних празника у тој земљи.

Тог дана 1990. године одржан је први Конгрес народних посланика Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике, на којем је била донесена декларација о државном суверенитету Русије.

Годину дана касније, 12. јуна одржани су први свенародни избори на којима је за предсједника изабран Борис Јељцин. Он је 1992. године овај датум прогласио празником и нерадним даном.

Званични назив - Дан Русије, празник је добио 2002. и слави се у цијелој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана