Иванцов на опроштајном састанку са званичницима РС: Српска треба да брани своје интересе

ГС
Иванцов на опроштајном састанку са званичницима РС: Српска треба да брани своје интересе

БАЊАЛУКА – Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов на данашњем опроштајном састанку у Бањалуци захвалио је на сарадњи званичницима Републике Српске, пожељевши им успјешан даљи рад, а становницима Српске снажну и јаку Републику.

Он је нагласио да Република Српска треба да брани своје интересе у вишим институцијама.

- Осјећао сам се веома добро са вама свих ових шест година и захвалан сам вам на одличним билатералним односима - истакао је Иванцов, изразивши наду да ће успјешни односи бити настављени и доласком новог амбасадора Игора Калабухова.

Иванцов је рекао да се увијек залагао за дејтонска права ентитета и народа у БиХ, те да народи овдје живе у миру, сарађују и заједно траже рјешења.
Нагласио је да је за шест година стекао много пријатеља у БиХ, како у Сарајеву тако и у Бањалуци, да се трудио да сарађује са свим политичарима у БиХ и да није правио разлику између политичара Бошњака, Хрвата или Срба.

- У свом раду сам се руководио дипломатском праксом. Што се тиче БиХ мој рад је био заснован на принципима Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ. Тако је испало да више веза и пријатеља имам у Републици Српској. Руски и српски народ су исте вјере, то је један од разлога што је тако, имамо општу културу и историју и данас с топлим осјећајем кажем довиђења мојим пријатељима у Бањалуци - рекао је Иванцов.

Подвукао је да је то пријатељство засновано на топлим духовним односима и да није усмјерено против било кога, већ за опште добро.

Он је захвалио српским пријатељима, истакавши да одлази са надом да је урадио нешто добро и за Републику Српску, али и за БиХ.
Иванцов је нагласио да одлази са надом да ће бити сачувани добри односи са локалним политичарима и да ће бити настављени и убудуће.

- Дубоко сам захвалан предсједнику Српске Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу са којима смо доста сарађивали, предсједнику Владе Српске Радовану Вишковићу са којим смо такође имали добре и пријатељске односе у низу практичних питања, те предсједавајућем и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику од кога сам пуно научио, којег сматрам истакнутим политичарем у овој земљи и истовремено сам почашћен да је он и мој пријатељ - навео је Иванцов.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Српске Радован Вишковић данас су током опроштајног састанка са Иванцовим констатовали да је Русија важна земља у провођењу мира у БиХ и значајан партнер Републике Српске и БиХ.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ захвалио је амбасадору Иванцову на сарадњи и разумијевању које је исказао према Републици Српској и БиХ за вријеме свог мандата.

- Драго ми је да разумијете нашу политику очувања Дејтонског мировног споразума. Били сте прави пријатељ и имали сте сензибилитет за наше ставове. Са Вашом земљом дијелимо основне вриједности међународног права. Изражавам захвалност амбасадору и нашем пријатељу за многе сусрете које смо имали и разумијевању које је исказивао за све наше проблеме, као и на подршци у провођењу Дејтонског мировног споразума - истакао је Додик.

Он је нагласио да ће мандат амбасадора Иванцова остати забиљежен као период промовисања јаког и принципијелног партнерства које су изградили, као и залагања амбасадора Иванцова да се и ставови Републике Српске чују у Савјета за провођење мира, гдје је био уважени члан.

Цвијановићева је истакла да Иванцов показао досљедност када је у питању одбрана политичких ставова Републике Српске у вези са Дејтонским мировним споразумом те да Српској требају пријатељи који разумију каква је реалност и који не желе да учествују у насилним измјенама Дејтона или поремећаја односа у оквиру БиХ, који је евидентан.

- Како се настојало одмаћи од Дејтона и мијењати дејтонска рјешења, тако су постојала већа неслагања и неразумијевање на унутрашњем плану. Цијенимо оне који желе да на унутрашњем плану влада слога, а та слога може да влада захваљујући придржавању међународног уговора и због тога је и улога Русије заиста велика - рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је нагласила да су се званичници Српске захвалили и на личном ангажману амбасадора Иванцова, препознавајући његову опредијељеност да ради за добро свих у оквиру БиХ и на искреном и добром односу са Републиком Српском.

- Имала сам прилику да га као предсједник Републике одликујем једним од највиших признања управо за ту добру сарадњу - подсјетила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, данашњи састанак је прилика да се представници институција Српске захвале за добру сарадњу са Руском Федерацијом и да изразе опредјељеност да она буде настављена.

- Дубоко смо увјерени да ће ти односи остати добри. Ми, као и Руска Федерација, опредјељени смо да његујемо све ово што смо заједно постигли и да се то пријатељство манифестује као и до сада кроз различите иницијативе и реализацију различитих пројеката - нагласила је предсједник Српске.

Цвијановићева је рекла да остаје вјечна захвалност Српске за политичку досљедност коју је показала Русија када је у питању Дејтонски споразум, досљедност на одбрани тих ставова и на сједницама Савјета безбједности, управо у приликама када високи представник подноси свој извјештај.

- Захвални смо што се можемо ослонити на Руску Федерацију која ишчита извјештај Републике Српске и презентује га, зато што њиме покушавамо да реално прикажемо какво стање имамо у БиХ - додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је сарадња Српске и Руске Федерације на економском плану почела давно, када се ушло у приватизациују нафтне индустрије.

- Русија је била та која је и покренула поново цијели тај процес, ријешила проблем заосталих неисплаћених плата, покренула велики циклус и учинила цијело подручје Брода и Модриче, али и цијеле Републике Српске, мјестом које је имало нову садржајну пословну иницијативу, али и

Званичници Републике Српске захвалили су амбасадору Иванцову на успјешној сарадњи током његове дипломатске мисије у БиХ и изразили увјерење да ће пријатељска сарадња са Русијом на свим пољима бити још јача и ефикаснија у наредном периоду.

Они су оцијенили да постоји простор за јачање међусобне сарадње, посебно на пољу економије, саопштено је из кабинета Српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Додиково обраћање

На питање како коментарише обраћање амбасадорима Савјету безбједности УН предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Миорада Додика и високог представника Валентина Инцка, Иванцов је нагласио да "се труди да не коментарише оно што кажу политичари и шта они кажу једни другима".
- Свакако сматрам да је састанак на маргинама Савјета безбједности био користан и омогућио да чланови Савјета безбједности УН саслушају не само званичне наступе који се одржавају два пута годишње, већ и оне који не представљају само своје политичке странке, него и своје народе. Да ли се то свиђа или не свиђа било коме, то није до мене, али свакако су то били ставови. Увијек у свом раду полазим од тога да треба саслушати своје колеге и ваш саговорник може да има своју правду која је другачија од ваше - закључио је Иванцов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана