Иванцов: Вријеме да високи представник оде што прије

Срна
Иванцов: Вријеме да високи представник оде што прије

БАЊАЛУКА - Одлазећи амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је вечерас да је његова земља гарант Дејтонског мировног споразума и да доприноси процесу стабилизације у БиХ.

“У БиХ сам дошао прије шест година, али прије тога сам се четири године бавио БиХ и Балканом у Министарству спољних послова Русије, тако да сам знао шта ме очекује овдје”, рекао је Иванцов.

Он је истакао да Русија има развијене политичке, трговинске, културне и економске односе са БиХ.

Коментаришући сједницу Савјета безбједности УН поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, Иванцов је оцијенио да је добро што је амбасадор Русије у УН Василиј Небензја организовао сједницу и да је то добра иницијатива.

“Два пута годишње свједочимо сједницама Савјета безбједности УН на којима говори високи представник у БиХ. На посљедњој сједници је омогућено да се чује глас народа из БиХ, односно да говоре лидери три народа”, навео је Иванцов.

Он је нагласио да са представницима земаља које су чланице Савјета за спровођење мира у БиХ има исти задатак, а то је мирна и стабилна БиХ.

“Разлика међу нама јесте улога међународне заједнице у БиХ. Русија полази од тога да је њена улога да савјетује и доприноси позитивним процесима, а не буде тутор локалним странама”, рекао је Иванцов за Радио-телевизију Републике Српске.

Према његовим ријечима, нико не може да објасни у чему је суштина такозваног “малигног” утицаја Русије у БиХ.

“Са вјерским заједницама и политичким представницима у БиХ развијамо нормалне односе. Појам жмалигниж утицај Русије не долази из БиХ, него из иностранства и одражава ситуацију у међународним односима. Полазимо од тога да овдје не треба утицати, него помагати и сарађивати”, рекао је Иванцов.

Он је навео да у 14 приоритета Европске комисије пише да ОХР не може постојати на путу БиХ ка ЕУ.

“ОХР је требало да буде затворен још 2007. године, о чему је одлучио Савјет за спровођење мира. Два конститутивна народа не желе ОХР и можда је дошло вријеме да буде затворен и што се раније то догоди, биће боље за БиХ како би њени народи могли да одлучују о својој судбини”, рекао је Иванцов.

Он је напоменуо да високи представник у БиХ често покушава да буде представник ЕУ и директно каже да треба бити више Брисела него Дејтонског споразума, што је неприхватљиво.

“Високи представник има мандат, а то је Дејтонски мировни споразум. Ако говори да овај споразум не треба да постоји, зашто ће онда овдје. Ако говори да ЕУ мора бити умјесто Дејтонског споразума, онда није потребан и мора да оде”, поручио је Иванцов.

Он каже да је ЕУ заинтересована да буде укинута функција високог представника, али је питање када и на који начин ће се то догодити.

“Јасно сам рекао да је избор народа у БиХ којој ће се организацији придружити. Заједнички став је да БиХ жели да постане чланица ЕУ, а нема консензуса о чланству у НАТО савезу. Ширење НАТО-а у Европи, што је став моје земље, је противно стабилности и безбједности”, рекао је Иванцов.

Он каже да има добре пријатељске и професионалне односе са више политичара у БиХ, али да је више контаката и пријатељства у Републици Српској.

“То су историјске, културне и духовне везе руског и српског народа. Захвални смо народу и руководству Републике Српске за подршку коју нам пружају, што сам рекао и српским пријатељима”, закључио је Иванцов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана