Истрага против Римац и још 12 људи: Бизнисмену из БиХ за 45.000 евра омогућила незакониту градњу вјетроелeктране

ГС
Истрага против Римац и још 12 људи: Бизнисмену из БиХ за 45.000 евра омогућила незакониту градњу вјетроелeктране

ЗАГРЕБ - Хрватска полиција поднијела је кривичну пријаву, а Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) донијела рјешење о спровођењу истраге против смијењеног државног секретара Министарства управе Јосипе Римац и још 12 лица због сумње да су починили и подстицали кривична дјела трговања утицајем, злоупотребе положаја и овлаштења, давања и примања мита.

Првоосумњичена је Јосипа Римац, а полиција и Тужилаштво сумњају да је примила 45.000 евра мита приликом градње вјетроелектране недалеко од Книна, те за криминал у вези са подстицајима.

Поред првоосумњичене бивше книнске градоначелнице пријављени су власник групације „Лагер“ и компаније Ц.Е.М.П. Миленко Башић (55), извршни директор „Лагера“ Драган Стипић (35), предсједник Управе Хрватских шума Крунослав Јакупчић (63), шеф сплитске испоставе Хрватских шума Иван Мелван (63) и директор Хрватске енергетске регулаторне агенције (ХЕРА) Томислав Јурековић (61). Башић и Стипић имају двојно држављанство - Хрватске и БиХ, а остали су хрватски држављани.

Уз њих, пријављени су шибенски предузетник Анте Сладић (31), загребачки предузетник Јосип Равлић (58), ХДЗ-ов кнински градски вијећник Маринко Токмачија (55), секретар кабинета Министарства пољопривреде Ружица Њавро (35), ХДЗ-ова начелница Грачаца Наташа Турбић (38), кнински предузетник Никола Лапчић (35) и у петак смијењена помоћница министра привреде Ана Мандац (48).

Полицајци су притворском надзорнику предали Римац, Јакупчића, Мелвана, Јурековића, Сладића, Равлића, Токмачију, Њавро, Турбић, Лапчића и Мандац, док су Башић и Стипић тренутачно недоступни полицији.

Како пишу хрватски медији, у фокусу истражилаца је лектрана  Крш-Пађене између Книна и Грачаца за који је у Хрватска банка за обнову и развитак (ХБОР) Ц.Е.М.П.-у одобрила кредит у износу од 590 милиона куна. Један је то од неколико великих пројеката у регији групације „Лагер“ из Посушја у власништву Башића. Хрватска полиција јуче је у Доњем Ступнику претресала сједиште компаније Ц.Е.М.П која је у власништву компаније „Лагер“ из БиХ, а која је била инвеститор у вјетроелектрану Крш – Пађене.

Римац је осумњичена да је од почетка 2019. па до краја маја договорила с Башићем и Стипићем да ће, користећи свој положај државног секрететара, ообезбиједити дозволе, увјерења и склапање уговора ради изградње, пуштања у рад, производњу и продају електричне енергије за вјетроелекране Крш-Пађане, упркос неиспуњавању свих прописаних услова. У замјену за дозволе, наводи се, Башић и Стипић су Римац обећали склапање полисе осигурања за вјетроелектрану, при чему би Римац добила провизију од 45.000 евра, с обзиром на то да би приликом склапања полисе као агент осигурања била њена сестра.

Римац је осумњичена и да је мимо закона омогућила да Ц.Е.М.П. плати знатно мањи износ одређених накнада.

Она је осумњичена и да је од Јакупчића и Мелвана затражила хитно повлачење негативних мишљења и обрачуна штете датих на техничким прегледима за издавање употребних дозвола које су „Хрватске шуме“ претходно дало за изграђени дио Башићевих вјетроелектране. Иако су Хрватске шуме против Ц.Е.М.П. раније подигле тужбу за накнаду штете приликом изградње приступних путева потребних за изградњу вјетроелектране, са чиме је Римац била упозната, Јакупчић и Мелван су омогућили да се повуку ранија негативна мишљења.

Јурековића сумњиче се да је на тражење Римац омогућио Башићевој твртки стицање статуса повлашћеног произвођача електричне енергије, а тиме и исплату веће цијене за испоручену струју и то за за 118 одсто.

Уз то, Римац је осумњичена да је од почетка фебруара до маја, на основу договора са Сладићем и Равлићем, утицала на Њавро да за 10.000 евра и додатних 500.000 куна обезбиједи измјене Уредбе о закупу шумског земљишта у државном власништву, чиме је повећан износ подстицаја.

Тиме је Сладићевим и Равлићеви компанијама за откуп и продају стоке омогућено добивање знатно већег износа државних подстицаја, као и могућност закупа веће површине земљишта.

Такође се сумња да је Римац посредством Токмачије утицала на Турбић да распише прилагођени конкурс и изабере Сладићеву и Равлићеву понуду за закуп пољопривредних земљишта и пашњака.

Заузврат је Сладић у договору с Равлићем обећао Римац већи новчани износ, пренос власништва на грађевинском земљишту површине 10.000 квадратних метара у Рогозници те давање већих износа новца трећим особама које ће бити укључене у реализацију њиховог договора.

Притом је Сладић предао за Римац неутврђени износ новца Токмачији који је дио задржао за себе, док је најмање 10.000 евра предао Турбић.

Римац је осумњичена и да је од септембра 2019. до 29. маја утицала на Мандац, помоћницу министра привреде Дарка Хорвата, како би обезбиједила додјелу бесповратних потпора тог министарства книнском клесару Николи Лапчићу с којим је породично повезана. Након што му је обезбиједила 185.449 куна, клесар је изводио радове у кући Римац по знатно мањој цијени.

Башић

Миленко Башић важи за једног најмоћнијих пословних људи у БиХ. Овај предузетник из Посушја који се бави продајом грађевинских машина и рударске опреме, иначе је брат Ивана Башића који је недавно ухапшен због сумњи у наводне малверзације приликом увоза аутомобила и утаје пореза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана