Истрага против 17 особа због малверзација у Балкан банци

Горан Маунага
Истрага против 17 особа због малверзација у Балкан банци

Сарајево - Тужилаштво БиХ и Специјално тужилаштво РС воде истрагу против 17 особа због сумње да су злоупотребом службеног положаја у некадашњој Балкан инвестмент банци Бањалука извршили више кривичних дјела и тиме јој нанијели вишемилионску штету.

Оснивачи Балкан инвестмент банке били су литванска банка Укио банкас и инвестициона компанија Укио банко инвестиционе групе. Балкан инвестмент банком су до њене пропасти управљали Литванци, а 2013. године банку је кроз процес докапитализације преузела РС и данас послује под именом Банка Српске.

Истрага Тужилаштва БиХ

Саговорник близак Тужилаштву БиХ рекао је "Гласу Српске" да је истрага отворена против бившег директора Балкан инвестмент банке Едвинаса Навицкаса, директора сектора финансија Марије Нинковић, која је била његова десна рука и најближи сарадник, те директора брокерског одјељења Дијане Остић. Тужилаштво БиХ је, како истиче наш саговорник, истрагу отворило и против бившег директора Дирекције за управљање ризицима Мирјане Чомић, директора правне службе и секретара банке Саше Грабежа и директора Сектора средстава и привременог управника банке Дејана Радмановића.

Поред челника Балкан инвестмент банке, истрагом су обухваћени и њихови консултанти и сарадници. Међу њима су, како истиче извор "Гласа Српске" близак Тужилаштву БиХ, консултант банке Витомир Поповић, заступници Укио банко инвестиционе групе Ненад и Сања Рубеж и власник фочанске фирме "Павгорд" Гордан Павловић. Ненад и Сања Рубеж су заступали и интересе Фабрике глинице "Бирач" из Зворника, чији је власник била Укио банко инвестиционе групе, чиме су били у својеврсном сукобу интереса. Павловић је, након што је уз сагласност Владе РС у априлу 2013. године отворен стечај у "Бирчу", за 6,4 милиона евра преузео од Укио банко инвестиционе групе сва потраживања у зворничкој фабрици. Потраживања, према рачуници Литванаца, износе 85,6 милиона евра, али је тај износ оспорен.

- Тужилаштво осумњичене терети за кривично дјело организовани криминал. Осим истраге малверзација у самој Балкан инвестмент банци, истражиоци раде и на опсежној истрази која се односи на трансакције банке са "Бирчем" и другим повезаним лицима - казао је саговорник "Гласа Српске".

Министар финансија РС Зоран Тегелтија изјавио је раније да је преко фабрике "Бирач" опљачкана милијарда марака. Због злоупотреба у "Бирчу" МУП РС је раније поднио Специјалном тужилаштву РС пријаве против петорице Литванаца, који су осумњичени за милионске проневјере.

Наш извор каже да Тужилаштво БиХ истражује и регуларност давања 72 милиона КМ сумњивим правним лицима путем Балкан инвестмент банке.

- Тужилаштво је дошло до обимних података о томе како је Навицкас извлачио новац путем својих фирми у БиХ, Хрватској и Србији. Он је милионе уложио у куповину некретнина у Хрватској путем своје фирме "Балтик", којој је Балкан инвестмент банка дала кредит од 700.000 КМ. Он и његова супруга посједују и фирме "Индустрија Адриа", "Инегра" и "Кваско" - каже наш саговорник.

Портпарол Тужилаштва БиХ Адиса Карачић каже да не могу говорити о овом случају.

Специјално тужилаштво РС

Истрагу против одговорних у Балкан инвестмент банци води и Специјално тужилаштво РС, а првоосумњичени је Навицкас. Портпарол Специјалног тужилаштва Драгица Тојагић каже да је 2013. године МУП РС поднио извјештај против више лица због кривичних дјела која се могу довести у везу с пословањем ове банке.

- Специјално тужилаштво отворило је истрагу против Навицкаса и других лица због постојања основа сумње да су починили кривична дјела организовани криминал и злоупотреба овлашћења у привреди. Они се терете да су у периоду од 2007. до половине 2013. године кршећи Закон о банкама и прописане процедуре банке другим привредним друштвима омогућили одобравање или одобрили већи број ризичних кредита у знатним износима - каже Тојагићева.

Додала је да су осумњичени више пута пролонгирали рокове за враћање кредита, смањивали и отписивали уговорене камате, а да неки кредити нису ни враћани.

- То је битно утицало на ликвидност, резултате пословања, стопу адекватности капитала и квалитет активе банке. Тако је Балкан инвестмент банци нанесена штета великих размјера, а другим привредним друштвима и правним лицима прибављена знатна имовинска корист чији тачан износ још није утврђен - истакла је Тојагићева.

Према њеним ријечима, у току је и истрага против Балкан инвестмент банке, Навицкаса и других одговорних лица због постојања основа сумње да су од 1. јуна 2004. до априла 2013. године супротно одредбама Закона о унутрашњем платном промету у намјери да иностраним фирмама прибаве противправну имовинску корист омогућили предузећима "Бирач" и "Алумина" из Зворника да избјегну пословање и платни промет преко редовних банковних рачуна.

- Та предузећа су са нерезидентима пословала путем нерезидентних рачуна отворених у Укио банци у Литванији. Преко тих рачуна су циљано плаћане обавезе појединим добављачима и повјериоцима, исплаћиване плате радника и извлачен новац из "Бирча", "Алумине" и других повезаних лица. Тако су избјегли блокаде редовних рачуна, а прибавили знатну имовинску корист одређеним иностраним субјектима. На тај начин оштетили су друге повјериоце и буџет РС - додала је Тојагићева.

Ради се, како је истакла, о врло сложеним истрагама које захтијевају прикупљање великог броја материјалних доказа, спровођење разних врста вјештачења и прикупљање доказа путем међународне правне помоћи.

Управа

Управа Банке Српске је од 20. новембра 2013. године Специјалном тужилаштву РС поднијела 11 кривичних пријава против 17 особа због сумње да су злоупотребом службеног положаја у некадашњој Балкан инвестмент банци извршили више кривичних дјела и тиме нанијели штету банци. У Банци Српске нису жељели да говоре о томе против кога су поднесене пријаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана