Истиче рок за договор о Транспортној заједници

Nezavisne.com
Истиче рок за договор о Транспортној заједници

Бањалука, Сарајево - Уколико БиХ не буде приступила Транспортној заједници (ТЗ), средства која су нам додијељена могла би бити прерасподијељена на друге земље, упозорио је Игор Пејић, секретар Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Пејић каже да има земаља, попут Црне Горе, које нису добиле ниједан пројекат, а ипак су приступиле ТЗ-у.

"У том контексту јасно је да БиХ има посебну пажњу од стране Европске комисије и да је уз велико залагање министра Јуска и моје особно успостављен изниман однос са госпођом Булц", рекао је Пејић за "Независне".

Поздравља чињеницу да је Влада РС одустала од четири услова и да је још преостало да се ријеши пети, посљедњи услов, који се односи на захтјев РС да у Транспортној заједници буде успостављен систем ротације министара који представљају БиХ.

 "Све досадашње активности апсолутно су биле вођене уз координацију ентитетских министарстава. Не постоји никаква ни теоретска могућност да се било шта уради без ентитета. Координација никад није ни била спорна", рекао је Пејић.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, каже за "Независне" да је рок за договор при крају, а да се протеклих седмица ништа није радило у вези с тим питањем. Рок за за одговор је, подсјећамо, идући мјесец.

 "Ипак, благи сам оптимиста, прије свега зато што не вјерујем да смо толико ирационални и луди да не будемо дио овог европског пројекта", рекао је Шаровић.

Додао је да очекује да ће ово питање бити на дневном реду на некој од наредних сједница Савјета министара БиХ, али да још не може рећи које ће рјешење бити на крају.

Из Министарства саобраћаја и веза РС су нам рекли да засад нема новости о овом питању, али да се ради на томе.

БиХ је једина земља западног Балкана која на конференцији у Трсту није потписала уговор о Транспортној заједници земаља региона, јер министри Савјета министара из РС, због негативног става Владе РС, тај приједлог нису подржали.

У Влади РС тада су сматрали да услови из споразума нису прихватљиви до уласка БиХ у ЕУ, те је тражила да усаглашене ставове представницима ЕУ презентују три надлежна министра на нивоу БиХ и ентитета.

Подсјећамо, на конференцији у Трсту, која је одржана у јуну, БиХ је одобрено четири, а у питању су три пројекта на коридору Vc у рејону Зенице и медитерански коридор код Руданке, те реконструкција луке Брчко, а њихова вриједност је 241,6 милиона евра. Од тог износа Брисел ће БиХ поклонити 46,1 милион евра.

Током самита прихваћено је укупно седам пројеката из региона, чија је вриједност 538,8 милиона евра.

Поред БиХ, којој су одобрена четири пројеката, Србија је добила зелено свјетло за два, а Македонија за један.

Пројекти се суфинансирању, тако да дио новца морају обезбиједити власти држава којима су пројекти додијељени.

Пројекти ће се, осим средствима БиХ и Европске комисије, финансирати кредитима Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој.

Иначе, циљ закључивања уговора је стварање саобраћајне заједнице у области друмског, жељезничког, унутрашњег, водног и поморског саобраћаја, као и развој транспортне мреже између ЕУ и земаља потписница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана