ИРБ до краја седмице почиње са радом у пуном капацитету

Срна
ИРБ до краја седмице почиње са радом у пуном капацитету

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да би Инвестиционо-развојна банка Српске до краја седмице могла да почне са радом у пуном капацитету.

Видовићева је рекла да подаци ИРБ-а нису уништени у недавном пожару и да је причињена штета на објекту која ће се санирати.

"У петак сам се чула са директором ИРБ-а, они дижу електронску базу. Изгорило је доста инсталација, па је то мало проблематично", рекла је Видовићева новинарима у Бањалуци.

Она је поновила да ће буџет Републике Српске, ребалансом који је у припреми, бити повећан за око 310 до 320 милиона КМ и да је повећање усмјерено на плате, пензије, борачка примања те сва социјална давања.

Видовићева је истакла да је предвиђено и повећање издвајања за субвенције у привреди и пољопривреди за око 40 милиона КМ до краја године.

"Имамо и једну ставку коју смо усмјерили према становништву, а ријеч је о једнократној помоћи обзиром да је инфлација заиста висока", нагласила је Видовићева.

Она је навела да ће реални сектор сигурно повећати плате.

"Већ видимо да реални сектор у знатној мјери повећава плате, а то нам је показатељ поврат пореза и доприноса који ми радимо реалном сектору. У реалном сектору ко год повећа плату, за то повећање буџет враћа порезе и доприносе", навела је Видовићева.

Она је рекла да је Министарство планирало да средства за та повећања за другу половину протекле године износе око 5,6 милиона КМ али да је износ 13,6 милиона КМ.

"То све ће бити исплаћено. Ми смо сад већ у овом ребалансу повећали ту ставку јер ће у овој години бити исплата за прво полугодиште након 30. јуна тако да видимо да се плате заиста повећавају у реалном сектору јер то је показатељ који је квалитетан и тачан", рекла је Видовићева.

Упитана шта ће бити са питањем арбитражне одлуке према којој Република Српска треба исплатити 90 милиона КМ, по тужби словеначког предузећа "Вијадукт", Видовићева је рекла да по њеној процјени то "не би требао сносити буџет, него жЕлектропривредаж".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана