Интерне контроле страни појам

 Маријана Миљић Бјеловук
Интерне контроле страни појам

БАЊАЛУКА - За дио кључних јавних предузећа у Републици Српској систем интерне финансијске контроле је још страни појам, а то оставља посљедице и на спровођење зацртаних планова.

На то је упозорила Главна служба за ревизију јавног сектора у најновијој ревизији учинка “Интерна ревизија и контрола у јавним предузећима”, гдје је анализирано стање у том сектору на адресама јавних предузећа попут “Пошта Српске”, “Жељезница”, “Путева”, “Електропривреде”, “Шума” и других на локалном нивоу.

Ревизијом је обухваћен период од 2018. до 2021. године, а основни закључак је да јавна предузећа нису у потпуности успоставила ефикасан и ефективан систем интерних финансијских контрола.

- Вриједност имовине, прихода, број запослених, значај за функционисање друштвене заједнице, јавног сектора и пословне заједнице и задовољавање потреба грађана указују на потребу постојања ефикасног и ефективног система интерних финансијских контрола. Показало се да јавна предузећа нису у потпуности успоставила ефикасан и ефективан систем финансијских контрола, а организација и начин функционисања интерне ревизије не доприносе у довољној мјери остваривању циљева јавних предузећа - пише у ревизорском извјештају.

Одјељења интерне ревизије немају ни поуздане евиденције резултата тих ангажмана, укључујући и оне о датим и провјереним препорукама. Анализом је утврђено да су активности на планирању у предузећима и одјељењима интерне ревизије биле неусклађене.

- Студија ризика се не израђује благовремено и временски није усклађена са израдом других планских аката у јавним предузећима. Кашњење у изради те студије утиче и на кашњење приликом израде стратешких као и годишњих планова интерне ревизије и спровођење планова из те области - наведено је у ревизорском извјештају.

Изостанак планског приступа утицао је и на финансијске контроле.

- Одбори за ревизију у јавним предузећима нису у потпуности извршавали обавезе из њихове надлежности, прописане законима и професионалним стандардима - категорични су ревизори.

Ангажмани интерне ревизије у јавним предузећима су се углавном односили на финансијску ревизија и ону усклађености, у подручјима рачуноводства, финансија, финансијског извјештавања и подручјима која су уско повезана са финансијама и рачуноводством.

- Око 60 одсто ангажмана није било могуће повезати са конкретним пословним циљевима предузећа. Није било могуће направити везу између планираних ревизијских ангажмана и идентификованих ризика - наведено је у извјештају.

Јавна предузећа из узорка управљају са, како је наведено, 53 одсто пословне имовине великих и средњих компанија и запошљавају 52 одсто радника.

Имовина

Према подацима републичке Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, у Српској је регистровано укупно 198 јавних предузећа у којима је лани радило више од 26.000 радника. Информације до којих су дошли ревизори показују да располажу и имовином од око 13 милијарди КМ те да им је приход у 2021. години био 2,2 милијарде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана