Интензивирати активности у вези са Трговском гором

Срна
Интензивирати активности у вези са Трговском гором

НОВИ ГРАД - Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, која је данас у Новом Граду разговарала са руководством локалне управе, рекла је да је на састанку договорено да се интензивирају активности у вези са Трговском гором, те да се широко постави ангажман експертског тијела, са роком мандата његових чланова.

"Експертски тим ће бити у сталним консултацијама са представницима ове регије. Организоваћемо динамику размјене информација и разговора о учињеном", рекла је Турковићева новинарима након састанка о проблему Трговске горе, локације коју је Хрватска одабрала за одлагање радиоактивног отпада из Нуклеарне електране "Кршко".

Она је нагласила да треба укључити и невладин сектор и све оне који су заинтересовани да про-боно раде по овом питању.

"Имамо много стручњака у свијету. Дипломатско-конзуларна мрежа ће по сугестијама које су проистекле са данашњег састанка покушати да ангажује све експерте у свијету који су вољни да дају допринос", истакла је Турковићева.

На питање да ли је ријеч о експертском тиму који је раније предложио министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, а чије именовање је блокирала Турковићева, она је рекла да треба још једном провјерити састав експертског тима.

"Тражимо да се уврсте експерти у овој области, али да се отворе врата и за оне који хоће да учествују, а имају знања и налазе се на различитим позицијама у свијету и желе да дају свој допринос", објаснила је Турковићева.

Турковићева сматра и да ово тијело треба да има мандат, да се зна опсег и динамика рада, те да постоји координација са локалним заједницама.

Она тврди да Трговска гора "није дефинитивно одређена као локација за одлагалиште радиоактивног отпада".

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је за ову локалну заједницу неприхватљиво одлагалиште радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, у непосредној близини општине.

"Имамо много механизама и простора да спријечимо намјеру Хрватске да на Трговској гори, на самој граници са БиХ, одлаже радиоактивни отпад", нагласио је Дрљача.

Дрљача сматра да је веома значајно да се овим проблемом од прије годину дана баве институције БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана