Институт за јавно здравство Српске: Вакцинација против грипа у Српској тек у новембру

Г.С.
Foto: Глас Српске/Архива

БАЊАЛУКA - Вакцине против сезонског грипа у Српску ће бити испоручене у новембру, када би требало да почне и вакцинација грађана, казали су из Института за јавно здраство РС.

Институт је провео поступак јавне набавке чиме је обезбијеђено укупно 25.000 доза ове вакцине.

– Од тога је 20.000 вакцина намијењено за бесплатну вакцинацију здравствено најугрожених категорија становника, за које вакцину финансира Фонд здравственог осигурања РС. За комерцијалну вакцинацију намијењено је 5.000 доза вакцине – додају из Института.

– Свака особа која жели да се вакцинише, моћи ће то да уради, а Инситут ће обавијестити све здравствене установе, али наравно и грађане, како је могуће да се вакцинишу. Биће уведене додатне мјере заштите због корона вируса, у смислу увођења плана вакцинације на дневном нивоу. На који начин и гдје ће се вршити вакцинација, грађани ће бити накнадно обавијештени – додају они.

Како кажу, 5.000 вакцина није много у односу на заинтересованост, те да ће Институт у наредном периоду покушати да дође до додатних количина вакцине против грипа, иако је набавка и ове вакцине сада отежана.

Институт је, надзор над грипом почео од јуче, што значи да ће се пратити број случајева грипа, тестирати, те редовно извјештавати о томе и институције и јавност.

Здравствени радници, истичу из Института, могу и знају да разликују и утврде случајеве грипа и вируса корона, као и евентуалне случајеве истовремене заразе са оба вируса, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана