Институције на нивоу БиХ анализирале наплативост казни: Застара узела милионе

Ведрана Кулага Симић
Институције на нивоу БиХ анализирале наплативост казни: Застара узела милионе

САРАЈЕВО - Велики број изречених казни на граничним прелазима, на адресама царинских испостава и од стране инспектора на нивоу БиХ могао би да остане мртви број на папиру јер ће ти милиони тешко наћи пут до буџета.

Извјештај о ненаплаћеним новчаним казнама које имају рок наплате три године, почевши од дана уноса казне у електронску евиденцију података у 2018. и 2019. години, припремило је Министарство правде БиХ, а на основу података Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА). Поједине институције на заједничком нивоу указале су да им се евиденције мало разликују, а у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ су појаснили да је највећи број прекршајних налога издат због неподношења пореске пријаве, те да нису успјели ни да спроведу принудну наплату због неколико разлога, а то су смрт физичких лица, престанак обављања регистроване дјелатности и брисање из судског регистра након ликвидације и стечаја. Проблем са наплатом имају надлежни у Граничној полицији, Министарству комуникација и транспорта, а у групи институција које су изрицале казне је и Служба за послове са странцима. У информацији коју је на посљедњој сједници усвојио Савјет министара, а коју је потписао министар правде Јосип Грубеша, истакнуто је да је циљ свега да буде избјегнуто наступање застаре и брисања ненаплаћених новчаних казни.

Подаци који су пристигли у тај ресор показују да је укупан број изречених, а ненаплаћених казни у 2018. години “стао” на 3.329, а ненаплаћени дуг је премашио два милиона. Анализа је показала још лошије изгледе по буџет и систем одговорности у 2019. јер је евидентирано 4.327 казни вриједних више од 2,8 милиона. У Министарству правде, како су истакли, путем ових анализа спречавању наступање застаре и брисања, јер је неспорно да ће оне бити брисане из Регистра новчаних казни након истека одређеног рока од дана када су прекршајни налози постали коначни. Евидентно је да за евидентиране, а ненаплаћене казне из прве половине 2018. протичу већ три петине рока, а биће брисане из Регистра новчаних казни истеком 2021. или током 2022. године, док за оне из прве половине 2019. године протиче већ половина застарног рока.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана