Инспектору прва станица тужилаштво

Милијана Латиновић
Инспектору прва станица тужилаштво

Бањалука - Инспектори у Републици Српској који током контрола затекну непријављене раднике биће дужни да о томе одмах обавијесте надлежно тужилаштво, а општинске и републичке инспекције мораће убудуће да ускладе своје активности на терену и посебну пажњу посвете тек основаним микропредузећима како би их стимулисали да развијају пословање у складу са прописима.

То су само неки од прописа предвиђени Нацртом закона о инспекцијама Републике Српске, који је на посљедњој сједници усвојила Влада РС, а који је јуче детаљно представила министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

Она је објаснила да овај акт предвиђа да се непријављивање радника третира као кривично дјело.

- Инспектор је дужан да када током контроле затекне непријављеног радника о томе одмах обавијести надлежно тужилаштво, без одгађања - нагласила је Решићева.

Додала је да нови прописи предвиђају и да општински инспектори рада и здравства постану републички.

- Опредијелили смо се за обавезну координацију између општинских и републичких инспекција, јер нам је пословна заједница указала на проблем да су им до сада у једној седмици долазили и једни и други инспектори - истакла је Решићева и додала да од усвајања овог закона у форми нацрта до приједлога слиједи процедура у којој се очекује и јавна расправа као и стручна расправа на захтјев Економско-социјалног савјета Српске, који је и дао неке од примједби на овај акт.

Нагласила је и да ће се приликом утврђивања броја инспектора у појединим инспекцијама у обзир морати узети реалне потребе, чиме ће се избјећи ситуације да у једној регији постоји превише инспектора за једну област, а да у одређеним службама уопште нема инспектора.

- Са терена је била увијек озбиљна примједба да инспектори не могу да уђу у привредне субјекте који нису регистровани, а овим нацртом закона се омогућава и то. Ти субјекти ће од сада бити приоритет баш због тога што немају рјешење - навела је Решићева.

Истакла је да се новим законом желе подстаћи мали привредници, јер су измјене рађене на иницијативу пословне заједнице.

- Предвиђено је да инспектори приликом прве контроле тек регистрованих микропривредних субјеката са до десет запослених, у којима нађу, условно речено мањи прекршај, издају налоге за њихово отклањање, али да их не кажњавају већ упуте шта и како треба да раде. То је веома важно за занатлије и све младе људе који планирају покренути бизнис да их научимо како треба да раде - рекла је Решићева и нагласила да је овим законом предвиђена обавезна мјесечна координација Пореске управе, Министарства унутрашњих послова и Инспектората РС.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже за “Глас Српске” да има простора да се нацрт закона побољша и још боље дефинишу одређене ствари.

- Немамо довољно инспектора рада и ни до сада инспекција није кажњавала онако како је могла према закону, па се бојимо да ни то што се непријављивање радника третира као кривично дјело неће уродити плодом. Сматрам да је потребна комплетна реорганизација Инспектората РС. Упутили смо примједбе и очекујемо да ће оне бити уважене. Суштина је да се ради на обједињавању инспектората на локалном и републичком нивоу, а овим документом то је предвиђено само за инспекцију рада и здравства - истакао је Тривић. Сматра да је идеја подстицања микропредузећа да боље послују добра, али да превентивне контроле треба увести у сва предузећа у циљу јачања привреде.

Интерне контроле

Помоћник министра за ресор управе у Министарству управе и локалне самоуправе РС Никола Кнежевић рекао је да се појавила и потреба да се дефинише посебна организациона јединица у оквиру Инспектората РС која ће обављати интерну контролу општинских и републичких инспектора.

- У овом случају говоримо о инспекторима који ће на одговарајући начин, уз испуњавање одређених услова рада, вршити инспекцијски надзор над прегледима које су већ извршили други инспектори уколико постоје одређени недостаци, чиме ће се ограничити могућност самовоље појединих инспектора и отклонити евентуалне грешке - рекао  је Кнежевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана