Инспектори чешљају и мљекаре

 Маријана Миљић Бјеловук
Инспектори чешљају и мљекаре

БАЊАЛУКА - Контрола поштовања прописа при формирању цијена основних животних намирница у Српској, поред тржних центара, проширена је и на мљекаре у којима су инспектори почели да чешљају књиге како би утврдили да ли и код њих има одређених одступања при кројењу цијена.

Главни тржишни инспектор Радивоје Гаврић рекао је да су инспектори ушли у све мљекаре у Српској половином прошле седмице како би утврдили шта се дешава када је у питању формирање њихових цијена.

- Утврдићемо шта се дешава у мљекарама, какве су откупне и велепродајне цијене, односно на бази чега су оне формиране. Преконтролисаћемо у њиховим књигама све ставке везане за цијене, јер и они морају поштовати прописе при формирању цијена, односно имају одређену маржу која је изражена у процентима - рекао је “Гласу Српске” Гаврић.

Подвукао је да има много нелогичности у мљекарама, те да ће на основу њихових велепродајних цијена установити да ли поштују прописе.

- Нелогично је и да откупе литар млијека по 0,50 или 0,60 марака, а на крају литар изађе 2,50 марака. Видјећемо како то они калкулишу - рекао је Гаврић и подвукао да ће прве резултате тих контрола имати ове седмице.

У маркетима у Српској грађани за литар млијека издвајају и до скоро три марке, а честа је ситуација и да је цијена млијека истог произвођача различита у тржним центрима. Инспектори објашњавају да су једино логично објашњење те појаве различите набавне цијене.

- Поједини набаве данас, а неки за неколико дана. Цијена се стално мијења. Прилагођавају се и цијенама горива, па повећају за који фенинг цијену на рафу. То је једна од основних могућности зашто по маркетима имамо исти производ по различитим цијенама, као што је у том случају млијеко - нагласио је Гаврић.

Додао је да је Инспекторат РС по наредби Владе Српске “подигао” све градске и општинске тржишне инспекторе који су на терену и контролишу цијене основних животних намирница.

- Нико неће остати поштеђен, све ћемо контролисати - закључио је Гаврић.

И заштитници права потрошача већ дуже указују да су цијене основних животних намирница на које је ограничена маржа енормно високе, те да је евидентно да трговци не поштују прописе.

- Свако се ту уграђује, како мљекаре, тако и трговци. Испаштају једино грађани који су приморани да сваки дан купују све скупље производе. Цијене мијењају на дневном нивоу. Томе треба стати у крај, а можемо само кажњавањем свих који крше прописе - наводе заштитници права потрошача.

Изречене казне

У Инспекторату РС навели су да је на основу преконтролисаних тржних центара утврђено да већина њих крши прописе при формирању цијена основних животних намирница. Тако је само у овом мјесецу контролисан 21 тржни центар, а у 12 случајева су утврђени пропусти. Због тога су им инспектори написали 12 прекршајних налога у вриједности од 90.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана