Инфлација подебљала само буџете

Маријана Миљић Бјеловук
Инфлација подебљала само буџете

БАЊАЛУКА - Глобална инфлација довела је до значајног повећања цијена, убрзања новчаних токова те самим тим до великог раста прихода прикупљеног од индиректних пореза у БиХ. Износ новца који је по том основу прикупљен и распоређен заједничким институцијама, ентитетима и Брчком лани је био највећи од 2006. године, чиме је забиљежен историјски максимум на годишњем нивоу.

Показала је то најновија анализа Одјељења за макроекономску анализу (ОМА) Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, чији су стручњаци анализирали расподјелу индиректних пореза од 2006. до краја прошле године.

Стручњаци ОМА наводе да је у посматраном периоду највећи негативан утицај на расподјелу прихода од индиректних пореза имала појава глобалне економско-финансијске кризе 2008. године која је годину касније утицала на пад укупних нето прихода од индиректних пореза.

- Други шок у посматраном временском периоду проузрокован је појавом пандемије вируса корона, односно мјерама у борби против ширења вируса, које су за посљедицу имале значајан пад у расподјели прихода корисницима у 2020. години - наводе стручњаци ОМА.

У истом документу стоји да је проценат укупних нето прихода од индиректних пореза намијењен за расподјелу корисницима у 2022. години већи за 14 одсто у односу на 2021. годину. Проценат расподјеле је у односу на годину погођену шоком пандемије вируса корона, 2020. годину, већи за 33,4 одсто, односно за 21 одсто у односу на 2019. годину.

- Укупан износ прихода који је намијењен за расподјелу корисницима већи је за 85,1 одсто у односу на почетну посматрану годину, односно 2006. - наводе стручњаци ОМА.

Економисти истичу да се у инфлацији БиХ обогатила, а њено становништво само додатно осиромашило. 

- Одређени ниво привредне активности и потрошње допринио је расту и ПДВ-а кроз посматрани период. Међутим, инфлација која је дошла из иностранства је енормно увећала приходе који су у прошлој години били 1,5 милијарди већи него што су били планирани - рекао је “Гласу” економски аналитичар Зоран Павловић.

По том основу, наводи да је било логично да се дио прихода на неки начин врати грађанима и то кроз заустављање наплате акциза на гориво или смањење ПДВ-а на основне животне намирнице и лијекове, прије свега због малих плата и високих цијена.

- Међутим, то се није десило. А оно што се одиграло на сцени БиХ јесте да се земља обогатила, а грађани додатно осиромашили. Резултат свега тога је инфлација и одсуство жеље власти да смањи захватање кроз индиректне порезе и акцизе како би олакшали живот грађана - закључио је Павловић.

Прикупљени новац

Приходи од индиректних пореза у 2022. години износили су 9,926 милијарди КМ, што је за 17,53 одсто више него 2021. године. УИО је у 2022. години привреди вратио 2,99 милијарди, што је за 573 милиона КМ више у односу на исти период прошле године.

- Нето прикупљени приходи који су отишли у расподјелу корисницима, односно држави, ентитетима и Брчком износили су 7,826 милијарди и већи су за 907 милиона КМ у односу на 2021. годину - саопштено је из УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана