Инцку одбројани дани на позицији шефа ОХР-а

Александар Стојановић
Инцку одбројани дани на позицији шефа ОХР-а

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Улогом и радом Канцеларије високог представника у БиХ незадовољни су сви, а како “Глас Српске” сазнаје од добро упућених извора блиских међународним круговима, Валентину Инцку су одбројани дани и на његово мјесто требало би да сједне један њемачки дипломата.

Иако је амбасадор Русије у Савјету безбједности УН Василиј Небензја покренуо питање затварања канцеларије ОХР-а, а поједини сарајевски медији објавили да ће новоизабрани амерички предсједник Џо Бајден, уз подршку Велике Британије, поставити личност која ће се активније укључити у процесе у БиХ, извор одлично упућен у дипломатске прилике за наш лист каже да ће се све завршити компромисом великих сила и да ће умјесто Инцка доћи личност која је “по мјери свих”.

- Русија је свјесна да нема подршку за затварање канцеларије, али исто тако САД не могу без сагласности Русије поставити “свог човјека”. Тај притисак и једне и друге стране резултираће смјеном актуелног високог представника, а као најозбиљнији кандидат у дипломатским круговима важи један њемачки дипломата - каже овај извор.

Он додаје да то није нешто одскоро, него да се на овом сценарију ради већ дужи период и да се именовање новог високог представника може очекивати веома брзо.

- И бивши истакнути амерички дипломата Роберт Гелбард је недавно на једном предавању рекао да је промјена високог представника неопходна, а ријеч је о човјеку који познаје многе дипломатске процесе и таква његова изјава нешто говори - рекао је овај извор.

Наводе о смјени Валентина Инцка и постављању новог високог представника прокоментарисала је и савјетница за спољну политику српског члана Предсједништва БиХ Ана Тришић Бабић, која је истакла да су радом канцеларије ОХР у БиХ сви незадовољни.

- Познат је став Републике Српске, а то је да нема више потребе за присуством високог представника. Ипак, за то, али и за евентуалне смјене потребна је сагласност свих чланица Савјета за примјену мира (ПИК). Шта год да буде, ми остајемо при ставу да ОХР мора напустити БиХ - казала је Тришић Бабић.

Због присуства високог представника БиХ у међународним круговима сматрају протекторатом, али и поред тога, још не постоји воља и храброст да ова канцеларија буде затворена, сматра професор међународних односа на Факултету политичких наука Милош Шолаја.

- О трансформацији и престанку рада се већ дуже вријеме говори. Мислим да је присуство ОХР-а потпуна бесмислица, али чињеница је да не постоји сагласност за затварање канцеларије. Ипак, потребно је одредити кораке којим би се ишло у правцу престанка рада у годинама пред нама и мислим да за то постоји воља на међународном плану, али је неопходно постићи консензус и међу три народа у БиХ - рекао је Шолаја.

Он је сагласан да није реално очекивати да Русија успије у свом науму, али ни да Америка постави свог дипломату на мјесто високог представника.

Иницијатива Русије

Русија се у Савјету безбједности УН већ дуже вријеме отворено залаже за укидање Канцеларије високог представника у БиХ, а њен представник Василиј Небензја на посљедњем засједању затражио је да о томе буде отворена расправа почетком децембра у Савјету за примјену мира. Небензја је том приликом нагласио да је дошло вријеме за ревизију услова и критеријума за затварање ОХР-а, а о овој иницијативи биће ријечи 1. и 2. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана