Инцко: Увјерен сам да неће доћи до референдума

N1
Инцко: Увјерен сам да неће доћи до референдума

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да је увјерен да до референдума у Републици Српској неће доћи

."Убијеђен сам да до тога референдума неће доћи, због прошлости. Чак и ако би се референдум десио не би имао законске валидности", рекао је Инцко за телевизију "Н1".

Он је додао да ће ОХР инсистирати на поштовању Дејтонског споразума.

"Дејтоном је загарантован суверенитет и интегритет Босне и Херцеговине, ту је и Устав БиХ. По Дејтонском споразуму, ентитети немају право да се отцијепе", казао је Инцко.

Како каже, отцјепљење би било прекорачење црвене линије.

"Међуентитетска линија није никаква граница него линија у Хрватској као што имамо међу жупанијама, као и покрајине у Њемачкој. Али све је то БиХ која вуче свој територијални суверенитет и не смијемо заборавити да је БиХ примљена у УН као јединствена држава 1992. године, заједно са Словенијом, Хрватском. Све су примљене исти дан у УН и то је ослонац и темељ за БиХ. Унутрашње границе су се мијењале у Дејтону, али само унутрашње", додао је Инцко.

Казао је да је свјестан да су неки грађани разочарани јер "не наступа тврђе".

"Знам да су неки грађани разочарани што ја не наступам тврђе, сјећају се Ешдауна. Тада је била друга атмосфера, међународна заједница је била много присутнија. Када су домаћа рјешења добра, она су најбоља и најтрајнија. Добијам пуно писама, посебно из Унско-санског кантона једна госпођа ми се обратила која пита треба ли да се одсели код свог сина у Тирол. Рекао сам јој да ситуација јесте нестабилна политички, али је стабилна сигурносно и да се не сели код сина", рекао је Инцко за "Н1".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана