Инцко у извјештају СБ УН поново критикује Српску: Спомињање мирног разлаза пријетња миру

ГС
Инцко у извјештају СБ УН поново критикује Српску: Спомињање мирног разлаза пријетња миру

САРАЈЕВО – Високи представник у БиХ Валентин Инцко данас ће пред Савјетом безбједности УН представити нови, 59. извјештај о ситуацији у БиХ, за период од 16. октобра 2020. до 15. априла 2021. године, у којем је, између осталог, навео да спомињање „мирног разлаза може протумачити само као пријетњу суверенитету и територијалном интегритету БиХ, а тиме и миру и стабилности земље".

С тим у вези, изнио је критике на потезе српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и институција Српске.

Указао је да су власти Републике Српске усмјерене на укидање Канцеларије високог представника (ОХР), враћања надлежности са нивоа БиХ на ниво ентитета и негативних прича о територијалном интегритету и суверентитету БиХ.

Високи представник је упозорио и на потезе Милорада Додика, члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а, о чему је каже, и раније извјештавао Савјет безбједности.

-У марту је Народна скупштина Српске усвојила неколико закључака у вези с тим, који такође позивају на окончање војне компоненте међународне мисије у БиХ. Што је најзабрињавајуће, Скупштина позива локалне политичке актере да се укључе у расправе о будућности БиХ и упозорава да би, ако се то питање ускоро не уврсти на дневни ред, „требало покренути разговоре о мирном распуштању“ - навео је Инцко.

Додаје да спомињање „мирног разлаза“, истовремено позивајући на повлачење међународног војног присуства у земљи, "може протумачити само као пријетњу суверенитету и територијалном интегритету БиХ, а тиме и миру и стабилности земље, што је сигурно како су то схватили многи грађани".

-Морам поновити да је Управни одбор Савјета за примјену мира (ПИЦ) досљедно потврђивао своју недвосмислену посвећеност територијалном интегритету и темељној структури БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета. Неће бити прецртавања мапе БиХ - нагласио је Инцко.

Инцко на почетку истиче тешку епидемиолошку ситуацију, нарочито у Сарајеву, са много заражених и смртних случајева. Говори и да је у БиХ регистровано око 180 хиљада случајева вируса корона и више од 7.250 смртних случајева.

Указао је и на потешкоће у набавци вакцина против короне, али и озбиљну дисфункционалност у БиХ при чему политички лидери и власти „пречесто жртвују јединствени и координисани приступ борби против пандемије и ублажавању њеног утјецаја на становништво и економију у корист постизања политичких бодова једни против других“.

-То је довело до ситуације у којој су, у одсуству мјера које су проводиле надлежне власти на државном нивоу, ентитети подузели једностране и некоординисане мјере, што је резултирало предузимањем различитих рјешења на различитим дијеловима територије БиХ. Фрустрација међу грађанима довела је до протеста који позивају на хитне напоре власти у набавци вакцина и друге мјере за заустављање пандемије или на други начин да се поднесе оставка - истакао је.

Навео је и да ФБиХ је и даље једва функционише.

-Нова Влада Федерације још увијек није именована, двије и по године од избора у октобру 2018. године, што је незамисливо у демократској држави заснованој на владавини закона, на слободним и поштеним изборима - поручио је.

Високи представник у БиХ је поручио да на нивоу БиХ влада потпуна стагнација, „о чему свједочи и лош законодавни учинак Савјета министара БиХ и Парламентарне скупштине БиХ“.

-Током тренутног мандата, осим буџетских аката, у потпуности је усвојен само један нови закон. Ово је дио општег пада законодавне производње током протеклих неколико мандата, али је ипак нови минимум - рекао је Инцко.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана