Имовина судија и тужилаца остаје тајна

В. К.
Имовина судија и тужилаца остаје тајна

Сарајево - Суд БиХ одбио је као неутемељену тужбу Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ којом је тражено да се поништи Рјешење Агенције за заштиту личних података у БиХ у којем је оспорен правилник који предвиђа обраду личних података у финансијским извјештајима судија и тужилаца.

ВСТС БиХ је, након дуже опструкције, одлучио да имовину запослених у правосуђу учини јавном, а дефинисано је да носиоци правосудних функција и чланови њихових породица морају у своје имовинске картоне уписати сву имовину вреднију од 5.000 КМ те поклоне које добију.

На то је, према службеној дужности, реаговала Агенција за заштиту личних података, која је актом забранила ВСТС-у да обрађује личне податке судија и тужилаца приликом израде извјештаја и имовинских картона, оцијенивши да је правилник у супротности са Законом о ВСТС-у те јединственом матичном броју те да ВСТС нема законски основ да врши обраду личних података на начин и у сврху како је то предвиђено правилником.

На рјешење Агенције, ВСТС је покренуо управни спор у Суду БиХ. Судије су закључиле да се, супротно наводима тужбе, оспорено рјешење темељи на правилно утврђеном чињеничном стању те правилној примјени правила поступка који је претходио доношењу коначног управног акта и правилној примјени закона.

- ВСТС је, због незадовољства нашим актом, покренуо управни спор. Суд је дао нама за право. Не ради се о никаквом инату. Апелујемо на руководиоце јавних органа да не иду беспотребно у управне спорове и да не губимо ресурсе, када се од почетка зна исход. И раније смо рекли да је правилник противзаконит и надам се да ће другачије поступити - рекао је директор Агенције за заштиту личних података Петар Ковачевић.

Додао је би у ВСТС-у требало да нађу адекватно рјешење та да, и како је закон дао могућност, фокус не иде на имовину него на сукоб интереса, односно да се види на којим другим пословима могу бити ангажовани.

У врху ВСТС-а у петак нисмо успјели добити став о овој теми.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана