Илија Цвитановић, предсједник ХДЗ 1990, о измјенама Изборног закона БиХ: ХНС-ов приједлог има подршку странаца

Вељко Зељковић
Илија Цвитановић, предсједник ХДЗ 1990, о измјенама Изборног закона БиХ: ХНС-ов приједлог има подршку странаца

Коначни приједлог измјена Изборног закона БиХ, а који је усвојен од стране Хрватског народног сабора на недавно одржаном засједању Мостару, усаглашен је с представницима Европске уније и САД, а који су утврдили да су предложене измјене у складу са свим захтјевима на којима су они до сада и инсистирали.

Истакао је ово за “Глас Српске” предсједник ХДЗ-а 1990 Илија Цвитановић, наводећи како су у овом приједлогу испоштоване све препоруке и пресуде како међународних судова, тако и оне Уставног суда БиХ везано за апелацију “Љубић”.

- Од њих смо добили сигнал да су све формалне и правне ствари задовољене и да је сада на политичким субјектима у БиХ да се договоре о модалитетима спровођења ових приједлога. А црвена линија испод које Хрвати у БиХ неће ићи јесте поштовање конститутивности и легитимног представљања у заједничким институцијама - поручио је Цвитановић.    

ГЛАС: Како коментаришете изјаве појединих бошњачких политичара да, што се њих тиче, њима одговара овај статус кво до избора?

ЦВИТАНОВИЋ: Они би хтјели да поново имају два бошњачка члана Предсједништва БиХ, а да један буде поново Жељко Комшић, кога би они опет изабрали. Желе да поново бирају и представнике Хрвата у Дому народа у ФБиХ. Желе да нас поново доведу у неравноправну позицију, а што никако није добро за будућност БиХ. Такви ставови воде земљу у још већу политичку и институционалну нестабилност.

ГЛАС: Шта ако пропадну ови преговори, односно који су то одговори и потези које би ХНС могла повући 19. фебруара, за када је планирано одржавање нове сједнице сабора?

ЦВИТАНОВИЋ: Као прво, даћемо шансу политичким преговорима, а како би се дошло до коначног договора. Хрватска страна једина у континуитету нуди нека рјешења и различите приједлоге, а како би се коначно ријешио овај проблем. Надам се да ће до тога и доћи у међустраначким преговорима који су планирани да се одрже крајем јануара. Уколико до тога не дође, ХНС ће 19. фебруара донијети закључке који ће бити одговор на стање које нас чека у припреми наредних општих избора у БиХ.      

ГЛАС: Да ли ће то можда бити на фону изјава предсједника ХСС-а Мариа Караматића који је рекао да преговарачки процес иде своме крају, те да ће се убрзо знати има ли или не БиХ?

ЦВИТАНОВИЋ: Па не бих то коментарисао на тај начин. БиХ је домовина и Хрвата. Ми смо јасно то навели и у Резолуцији ХНС-а. И нећемо је се никада одрећи, иако неки то прижељкују. Њен интегритет ћемо поштовати и чувати, а вјерујем да ћемо се на крају политички изборити и за равноправан положај. 

ГЛАС: Како уопште гледате на приједлоге да се направи некаква грађанска држава? Недавно сте упитани какав би модел државе био најбољи за вас, рекли сте, “Хајде да направимо три републике и имаћемо грађански принцип”.

ЦВИТАНОВИЋ: Они који лицемјерно заговарају некакав грађански концепт уређења БиХ имају сасвим друге циљеве. То би у ствари била једна грађанска унитарна држава у којој би доминантан био само један народ. А што се тиче другог дијела вашег питања, та изјава је упућена онима који готово свакодневно заговарају грађанску државу. Поручио сам им да уколико то желе хајде онда да направимо три републике, укинемо све националне одреднице и имаћемо потпуни грађански принцип.  

Многи не схватају ситуацију

ГЛАС: Да ли међународни представници схватају ситуацију у БиХ, те шта се крије иза прича како је потребно укинути етничке принципе?

ЦВИТАНОВИЋ: Бојим се да понекад једноставно не схватају у какву су државу дошли и колико је она специфична и сложена. Не схватају историју. Један дио разумије, а кроз ове преговоре око измјена Изборног закона се могло и видјети ко је то. То су међународни представници који разумију хрватско питање, али и суштину БиХ шта значи конститутивност, три народа, два ентитета.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана