Игре на срећу немогуће увести у ПДВ систем

Вељко Зељковић
Игре на срећу немогуће увести у ПДВ систем

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске не подржава предложене измјене постојећих законских рјешења, а које би требало да омогуће да се и игре на срећу уврсте у постојећи ПДВ систем, јер је те измјене немогуће спровести у пракси.

Истакли су ово за “Глас Српске” из Министарства финансија Српске коментаришући приједлог Клуба посланика СДА у Представничком дому Парламента БиХ да се изврши брисање члана 25 тачка 7. Закона о ПДВ којом се од плаћања ПДВ-а изузима дјелатност организовања игара на срећу, а о чему би  требало бити расправљано на сједници заказаној за 28. април.

Како су истакли, поставља се питање шта је додата вриједност у овом случају и о којој врсти промета се ради, када резултат игре зависи од случаја или неког неизвјесног догађаја у игри.

- Значи не ради се о класичном промету услуга уз накнаду, у којој је јасно видљиво лице које пружа услуге и лице које прима услуге, а које за те услуге плаћа накнаду - објаснили су из овог министарства свој негативни став.

Навели су и како је и у земљама у окружењу, Србији, Хрватској и Црној Гори, ослобађање игара на срећу од плаћања ПДВ-а уређено на исти начин како је то уређено у БиХ, што је у складу са Шестом директивом Европске уније из 2006. у којој се утврђује заједнички систем индиректног опорезивања у земљама чланицама ЕУ, као и у трећим земљама које нису чланице, али су опредијељене за пуноправно чланство.

Навели су и да се игре на срећу иначе опорезују директним порезима, што у БиХ значи да је сваки ентитет надлежан за уређивање система приређивања игара на срећу на својој територији те је самим тим и ово дјелатност од јавног интереса и искључиво право Српске.

С обзиром на то да се приједлог СДА односи на индиректне порезе, из овог министарства подсјећају и да треба водити рачуна о томе да политику индиректног опорезивања утврђује Савјет министара на приједлог Управног одбора УИО БиХ, који је надлежан за покретање припреме законских прописа у вези са индиректним опорезивањем и њихових измјена.

Додали су и да образложење предлагача ових измјена да је неправичан и неодржив тренутни начин опорезивања игара на срећу у односу на другу робу и услуге, нарочито у односу на основне прехрамбене производе, лијекове и школски прибор, наводи на утисак да игре на срећу заиста и нису адекватно опорезоване у односу на наведене животне потребе.

- То наравно није тачно. С обзиром на то да је Закон о играма на срећу “лекс специјалис”, треба нагласити да су њиме уређени износи накнада за приређивање игара на срећу, појединачно за сваку врсту игара, укључујући и једнократне накнаде и накнаде за лиценце, а прописане су и стопе и начин плаћања пореза на добитке, који се након одбитка пореза исплаћују добитницима - објаснили су из овог министарства.

Овај приједлог СДА на пропаст већ су осудили и многобројни економски аналитичари, наводећи да сматрају како он служи само у сврху политичких препуцавања, а не реалне процјене, јер је потпуно беспредметна расправа о томе да буде уведен ПДВ и за ову дјелатност.

Приходи

У 2020. приходи од игара на срећу у Буџету Српске су износили 50 милиона марака, док су за 2021. планирани у износу од 80 милиона. Расподјела ових прихода се врши на основу уредбе Владе, а приоритет у финансирању имају пројекти и програми који се између осталог баве социјалном заштитом и хуманитарним радом те проблемима лица са инвалидитетом и запошљавањем борачких категорија.

Опорезивање

Према важећим законским рјешењима у Српској порез на добитке обрачунава приређивач и одбија га од сваког добитка прије исплате. Стопе пореза на добитке се крећу од 10 одсто до 30, зависно од висине добитка. Када је питању приређивање игара на срећу путем терминала и интернета, приређивач плаћа накнаду 20 одсто на основицу коју чини разлика укупних уплата и исплата мјесечно по аутомату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана