Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Свако ново жариште значи још најмање мјесец дана проблема

Ведрана Кулага
Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Свако ново жариште значи још најмање мјесец дана проблема

Битка за животе и здравље људи је најважнија у овој фази борбе против вируса корона са којим се први пут сусрећемо. Ови крајеви су прошли готово све изазове, из тих криза народ се дизао. Бањалука и Република Српска ће изаћи и из овога, а благовременим предузимањем и поштивањем мјера можемо да постигнемо да то буде са што мање штете.

Поручио је то у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је још једном апеловао на суграђане да буду дисциплиновани.

- Од грађана, њиховог понашања и дисциплине највише зависе све мјере и дан када ћемо моћи рећи да се враћамо у редовно стање. Ако је 200.000 људи посвећено, разумије и понаша се одговорно, имамо успјех на видику. Уколико имамо неодговорно понашање, може у било ком моменту доћи до ширења епидемије и да све што смо радили падне у воду. То нам не треба. Свака нова појава жаришта или неодговорног лица даје нам још најмање мјесец проблема - поручио је Радојичић.

ГЛАС: Каква је епидемиолошка ситуација у граду?

РАДОЈИЧИЋ: Имамо, закључно са првим пресјеком јучерашњег дана, 155 особа позитивних на вирус корона и око 2.500 под надзором. То су велике цифре, али ситуација је под контролом јер су градске и републичке мјере дале резултате. Од првог дана желимо да спријечимо да дође до огромног броја обољелих, тешких случајева и смрти. То успијевамо за сада.

ГЛАС: Да ли је то у овом моменту најважније?

РАДОЈИЧИЋ: Апсолутни приоритети су борба за људске животе и здравље грађана. Све остало је под бројевима три, четири и тако даље. За сада смо фокусирани на ту врсту борбе и све мјере које предузимамо су усмјерене на спречавање преношења вируса, контаката међу људима који омогућавају преношење, те остале мјере превенције.

ГЛАС: Мислите ли да су сви схватили озбиљност стања јер смо свједоци окупљања по парковима и другим јавним површинама, због чега је реаговала и Јединица коњице МУП-а РС?

РАДОЈИЧИЋ: Тренутно су двије највеће опасности по нарушавање цијеле ситуације. Једна је уношење нових носилаца заразе извана, односно да нам неко стигне из неког жаришта из иностранства, те неодговорно понашање у локалу. На граници су направљене неке мјере, али реално говорећи БиХ је поприлично “шупља” и стање на граници још изазива бојазан. Када је ријеч о неодговорнима, не треба нам масовна појава. Довољно је да имате једну, двије особе које можда нису или јесу свјесне да су позитивни на вирус корона и да великим бројем контаката прошире епидемију. То је бојазан број два, због чега су и позитивна лица смјештена у Студентски дом како би се одвојили од осталих. Брину окупљања на излетиштима, у парковима. То је једина мјера или препорука која се још не спроводи у потпуности. Није проблем ни прошетати, љекари кажу да је то позитивно, али је проблем када се на мјестима, као што су Бањ брдо, парк “Младен Стојановић” или код Зеленог моста скупи велики број лица. Довољан је један преносилац да пренесе вирус на круг људи и да то крене експлозивно да расте. Упорно упозоравамо да се избјегавају јавна окупљања. Тренутно нам је вријеме савезник, али чим се прољеће врати у Бањалуку, биће проблем. Стално смо на граници да физички затворимо неке локације.

ГЛАС СРПСКЕ: Када то кажете, да ли мислите на јавне површине?

РАДОЈИЧИЋ: Да, на традиционална излетишта. Највише људи је тренутно на Бањ брду, у парку “Младен Стојановић”, на обалама Врбаса и шеталиштима.

ГЛАС: Шта треба да се деси како бисте и посегнули за том мјером?

РАДОЈИЧИЋ: Сваку мјеру вагамо. До сада смо били чврсти и радикални у мјерама. Док су временске прилике лоше, нема потребе за новим мјерама, али ако се од четвртка, петка почну пунити излетишта, а све раније мјере су продужене до 13. априла, веома је могуће да идуће седмице физички потпуно затворимо неколико локација и кажемо да је забрањено окупљање да не би преносили вирус, односно како бисмо спријечили ширење.

ГЛАС: Град је донио низ мјера, од помоћи за послодавце до сервиса за помоћ старијима. Да ли је до сада урађено све што се могло?

РАДОЈИЧИЋ: Имамо неколико пакета мјера. Дио се односи на помоћ јер морамо да помогнемо особама којима је у овој кризној ситуацији забрањено или ограничено кретање. То је бесплатан превоз за персоналне асистенте, коридорски превоз за поједине запослене, доставе хране и лијекова. То су нови сервиси које смо развијали у ових мјесец дана. Истовремено са борбом за здравље, расте економска и социјална проблематика јер је великом броју субјеката забрањен или ограничен рад. Не могу да зараде плате, стижу их обавезе. Морамо и за њих да урадимо шта можемо на нивоу града. Тако смо угоститеље ослободили плаћања отворених башта, закупа оне које су у нашим пословним просторима, понудићемо субвенционисање камате за кредите који ће се морати дизати код неких како би наставили дјелатност. Отписали смо 50 одсто уписнине у вртиће за март, комплетну за април и тако редом. Има још мјера које разматрамо. Главно питање у овом моменту за пословне субјекте је како исплатити плате, порезе и доприносе. Очекујем да ће републички ниво донијети мјере које се тичу преузимања дијела обавеза, али се појављује озбиљан формални проблем. Да је ванредно стање ступило на снагу, предсједник РС би декретом могао сутра да донесе те мјере. Овако свака тражи и измјену закону, а то подразумијева и сједницу Народне скупштине, затим и Вијећа народа. Ако Клуб Бошњака дигне вето, неће ступити на снагу. Дакле, формално не можете да помогнете привреди и пословним субјектима јер је законодавни процес бескрајно спор и није прилагођен ванредном стању. На нивоу града, требаћемо сједницу градског парламента. Уставноправни систем нас ограничава да брзо и практично дјелујемо када је у питању помоћ привреди. Ако остане овако, да важи у потпуности постојећи мирнодопски систем рада, озбиљан проблем имаће и привреда и пословни субјекти.

ГЛАС: Вирус ће оставити посљедице иза себе, од привреде до туризма. Да ли постоје неке процјене штете за град?

РАДОЈИЧИЋ: Процјењујемо. Све зависи да ли ће криза трајати мјесец или више. Ако бисмо се извукли до маја и од тада почела полако пуштати нормална дјелатност, пад у буџету би био десетак одсто. То је 10-15 милиона мање прихода, а ако потраје још неколико мјесеци, могућ је драматичан пад који би угрозио комплетно функционисање града.

ГЛАС: Које је, у случају тог сценарија, излазно рјешење?

РАДОЈИЧИЋ: Видимо шта се дешава у свијету. Очекује се да интервенишу државе са огромним новцем. Неке богате земље то могу, наша не. То вуче у нови ланац задуживања. Извјесно је да ће из кризе и пословни субјекти и сви нивои власти изаћи са огромним новим задужењима.

ГЛАС: Када сумирате прве седмице борбе против вируса корона, шта Вам је било најтеже као градоначелнику, али и човјеку?

РАДОЈИЧИЋ: За нас је ово нешто ново. Имамо искуства из поплава, рата, економских криза, земљотреса, али не и са епидемијом. Буквално читамо, проучавамо, све пратимо гдје се шта дешава, од Кине до Америке и гледамо шта је најбоље. Ситуација захтијева да стално држите отворене очи, пратите шта се дешава код вас и одреагујете на сваку негативну појаву јер ће она посљедице дати за 15 дана. Морамо гледати у земље око себе и покушати да одмах примијенимо што је добро, јер ово не трпи кашњење, а морате бити спремни и на непопуларне, негативне мјере као што је затварање објеката, ограничавање дјелатности и затварање људи. Ако се недисциплиновано понашају, морате бити спремни на чврст став да бисте заштитили здравље других. У свему овоме, сви још тражимо најбоља рјешења.

Баште и воћњаци

ГЛАС: Из врха Републике позвали су грађане да засију што је могуће више површина, а и Ви сте објавили фотографију из баште.

РАДОЈИЧИЋ: Башту породично обрађујемо деценијама. Сијемо, имамо воћа и поврћа сваке године, али ова година је за све посебно битна и важно је да имамо што више домаће хране. Радимо и на новом програму подстицаја за пољопривреду да повећамо производњу и мање зависимо од увоза. Тако да је овај пут моја порука мало другачија од претходних, када сам такође имао фотографије са њиве. Желим да позовем људе да засију огромне површине, среде воћњаке, бораве на селу јер ће тако и психички лакше да поднесу ову ситуацију. 

Градски пројекти

ГЛАС: Неки редовни пројекти у граду теку, а циљ је, како сте рекли, да милионске инвестиције иду по плану? Да ли ће то бити изводљиво?

РАДОЈИЧИЋ: Једна од мјера је да не одустајемо од инвестиција за ову годину. Њихова вриједност је 40 милиона КМ. Од тих послова ће радници добити плате, од плата ће бити уплаћени порези и доприноси. Ако би се то зауставило, значило би да је читав ланац поново пресјечен. Не одустајемо ни од једног пројекта. Све обавезе плаћамо без кашњења и успијевамо да држимо за сада тај темпо. Важна је порука за све оне који раде да могу да рачунају на град, као поузданог субјекта, који ће наставити инвестиције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана