И споменик чека смиривање епидемије

Александар Стојановић
И споменик чека смиривање епидемије

БАЊАЛУКА - Тим за припрему идејног рјешења будућег централног спомен-обиљежја посвећеног борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Војске Републике Српске је формиран, а на челу тима, који чине представници борачких организација и града Бањалуке, налази се министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић. Међутим, епидемија вируса корона успорила је израду овог рјешења, а министар Милуновић за “Глас Српске” каже да ће се о овом значајном пројекту разговарати чим епидемиолошка ситуација то дозволи.

О изградњи споменика прича се већ годинама, а разлог зашто још нема овако значајног симбола лежи у томе што претходних година није постигнут консензус о изгледу и локацији. Ипак, током ове године направљени су први кораци и простор у близини Палате предсједника РС изабран је као најбоље рјешење за локацију. Министар Милуновић каже да сада у разговору са свим релевантним организацијама треба видјети колико ће средстава бити потребно, како би се потенцијално тај новац обезбиједио у буџету за наредну годину.

- Нема кашњења у изради идејног рјешења, јер овогодишњим буџетом новац за овај споменик није био предвиђен. Иако је раније планирано да разговарамо о идејном рјешењу, ситуација са епидемијом нас је успорила, а видимо да стање поново није добро. Има још довољно времена да о томе разговарамо и да планирамо све за сљедећу годину - рекао је Милуновић.

Предсједник Борачке организације РС генерал Миломир Савчић дио је тима за израду идејног рјешења. У изјави за “Глас Српске” каже да је изградња од неизмјерне важности за РС, јер споменик представља одраз поштовања према дјелу и карактеру борбе свих бораца.

- Ја сам само неформално обавијештен да сам члан тог одбора, али након тога ме више нико није контактирао о овом питању. Приликом ранијих иницијатива спорни су били мегаломански захтјеви и висока цијена тог споменика. Недопустиво је да се према том питању тако односи, јер РС је настала и одбрањена у том рату и борци заслужују да им се на тај начин ода почаст. Дакле, потреба, а нарочито обавеза за изградњом централног спомен-обиљежја и те како постоји - истакао је Савчић.

Како је нагласио, сва прича о изградњи споменика траје предуго и неопходно је да се што прије покрену разговори и начине конкретни кораци у реализацији овог пројекта. У тиму за припрему идејног рјешења наћи ће се и представници града Бањалуке, а градоначелник Игор Радојичић потврдио је да су имовински односи на будућој локацији ријешени.

- Незахвално је у овој ситуацији предвиђати било шта, али недвосмислено постоји жеља да тај споменик буде изграђен. Нажалост, било је много компликација због епидемије - истакао је Радојичић.

Рогић

Предсједавајући Предсједништва Борачке организације РС и предсједник бањалучког одбора БОРС-а Горан Рогић изразио је очекивање да ће и чланови овог одбора бити укључени у процедуре.

- Ми као представници најбројнијег и одбора у чијем граду је предвиђено спомен-обиљежје нисмо дио тима за припрему, али очекујемо да ћемо бити укључени - казао је Рогић за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана