И СНСД и СДА против миграната у Меденом Пољу

Драгана Орловић
И СНСД и СДА против миграната у Меденом Пољу

Бањалука, Босански Петровац - Миграциони центар не смије бити изграђен на локацији Медено Поље у Босанском Петровцу и борићемо се да тај приједлог Владе Унско-санског кантона не буде реализован, о чему ћемо сутра у Бањалуци разговарати и са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Рекао је то “Гласу Српске” начелник Босанског Петровца Дејан Прошић, који каже да на том састанку очекују и министре у Влади Српске, те представнике општина Дрвар, Гламоч и Грахово. Очекује, каже, позитивне закључке и рјешења за њихову локалну заједницу и истиче да су их у овој борби већ подржали и у СНСД-у и у СДА.

- Имамо обећања да ово питање неће бити ни делегирано у Савјету министара БиХ, већ да ће се тражити други модалитети. Надам се и вјерујем у то, иначе ћемо морати да се боримо и другим средствима против изградње миграционог центра у нашој општини - истакао је Прошић.

Он је подсјетио да нико од надлежних из Босанског Петровца није био ни консултован када се локација Медено Поље предлагала за смјештај миграната.

Коментаришући тај приједлог Владе Унско-санског кантона потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић каже да је тиме све видљивији циљ да на српским посједима буду изгрђени мигрантски центри.

- Ово је веома лоша порука Србима повратницима и треба учинити све да се то не деси - поручио је Шпирић.

Он каже да већ годинама упозорава да ће мигрантска криза направити доста проблема унутар БиХ и да се тај концепт, како наглашава, већ полако реализује.

Општинско вијеће Босанског Петровца усвојило је у прошлу суботу резолуцију којом од Владе Унско-санског кантона захтијева да одустане од приједлога да центар за мигранте буде смјештен у Меденом Пољу у тој општини, у противном, услиједиће, кажу, блокада магистралног пута према Бихаћу, а спремни су и на радикалније мјере. Једина тачка дневног реда те ванредне сједнице односила се на доношење резолуције у вези са приједлогом виших органа власти да се мигранти смјесте на локацију Медено поље у Босанском Петровцу, које је власништво привредника Халила Бајрамовића.

Поручили су да мигранти не могу да буду смјештени у Меденом Пољу, оцијенивши да би тај потез био изузетно отежавајући за цијелу локалну заједницу. Упозорили су и да су у крајњем случају спремни да напусте свој град и упуте се у правцу ЕУ.

- Кренућемо и у избјегличку колону. Једноставно, бранићемо се уколико буде потребно на све начине против таквог рјешавања мигрантске кризе, које се дефинитивно коси са свим законским, хуманим и здраворазумским нормама - нагласио је тада Прошић.

Протест

У знак протеста идеји Владе Унско-санског кантона да се за мигрантски центар предложи локација Медено Поље, представници општине Босански Петровац су прошлог викенда получасовном шетњом на пјешачком прелазу на магистралном путу Босански Петровац - Бихаћ обуставили саобраћај. Они су тада свим учесницима саобраћаја подијелили усвојену резолуцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана