И овај мјесец повећање пореских прихода у Републици Српској

Срна
И овај мјесец повећање пореских прихода у Републици Српској

БАЊАЛУКА - И овај мјесец порески приходи у Републици Српској расту. Први пут од почетка пандемије, плус и на априлском рачуну Управе за индиректно опорезивање БиХ. За економисте то је добар показатељ да се привреда опоравља. Спољнотрговински дефицит се смањује, а ако дође до најављеног повећања плата, кажу, очекивати је значајније повећање потрошње, што ће утицати и на бруто домаћи производ.

За прва четири мјесеца ове, у односу на исти период прошле године, плус на рачунима и Пореске управе, али и Управе за индиректне порезе. Приходи у Републици Српској расли су по основу доприноса, али и директних пореза.

То је било и за очекивати јер је у марту и априлу 2020. појединим привредним дјелатностима рад био дјелимично или потпуно забрањен. Али то је и показатељ да привреда и поред тешке економске ситуације код нас и у свијету опстаје, кажу у Пореској управи.

“Ово указује на чињеницу да није значајан број радника остао без посла, али и да нису смањене плате. Напротив, лични доходак је повећан и у реалном и у јавном сектору. Просјечна плата је значајно већа него у претходном периоду, а доприноси се плаћају редовно”, истакао је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Економисти истичу да би са овим могли оживјети грађевинарство, пољопривреда као и остали сектори.

“Добро је да се послушао савјет Уније послодаваца да се повећа неопорезиви дио и да се порез на добит одгоди за крај године”, каже економиста Срђан Шупут.

Први пут од избијања кризе узроковане пандемијом вируса корона, приходи од индиректних пореза биљеже раст. У прва четри мјесеца 2021. године приходи по основу ПДВ-а, акциза, царина и цестарина износили су двије милијарде и 467 милиона КМ и већи су за 74 милиона КМ или 3,10 одсто у односу на исти период 2020. године када су износили двије милијарде и 393 милиона КМ. Мјесец април донио је значајан раст прихода од индиректних пореза.

УИО је у прва четри мјесеца 2021. године привреди вратила 468 милиона КМ што је за 39 милиона КМ више у односу на исти период прошле године.

Више новца дошло је од ПДВ пријава, али и спољнотрговинске размјене, посебно извоза.

Било је и много спољних фактора који су кочили наше привреднике  сматрају економисти. Ако мјере за ублажавање пандемије у Европи ускоро буду блаже, то ће значити много и за нашу економију, тако да до краја године можемо очекивати раст економије и до милијарду марака, кажу економисти и додају да би резултати били и бољи да није било неких екстерних фактора, као што су поскуљење нафте и репроматеријала.

Економисти тврде, ако дође до повећања плата у одређеним гранама јавног сектора, за очекивати је и повећање личних доходака у привреди. То ће повећати потрошњу која ће утицати на значајан корак напријед наше економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана