И Хрвати покрећу заштиту виталног интереса на закон о ћирилици

ГС
И Хрвати покрећу заштиту виталног интереса на закон о ћирилици

БАЊАЛУКА - Клуб Хрвата у Вијећу народа Републике Српске одлучио је данас да покрене поступак заштите виталног националног интереса на Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма, јер је, како тврде, супротан одредбама устава Републике Српске и БиХ.

Клуб Хрвата сматра да су наведеним законом језик хрватског народа, хрватска национална култура, као и писмо латиница доведени у неравноправан и дискриминаторски положај у односу на језик српског народа, српску националну културу и писмо ћирилицу, саопштено је из Клуба Хрвата.
Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су 15. септембра на посебној сједници Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма чији је циљ заштита и очување српског језика и ћирилице као нематеријалног културног насљеђа.

И Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске, на данашњој сједници донио је одлуку о покретању заштите виталног националног интереса на Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма.

У образложењу за ову одлуку кажу да сматрају да је наведени закон „супротан одредбама устава ентитета и државе БиХ“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана