Комшић: Покушаји издвајања из БиХ имали трагичне посљедице

Танјуг
Комшић: Покушаји издвајања из БиХ имали трагичне посљедице

САРАЈЕВО - Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић упозорио је данас да је посљедњи пут покушај да се народи изводе из државе у државу завршио трагично.


Комшић је тако реаговао је на најаву Милорада Додика о изради декларације ХДЗ-а и СНСД-а о изласку два народа из БиХ, ако се и даље на бази пресуда Европског суда за људска права буде доводио у питање принцип “конститутивности народа”, и буде захтијевало грађанско уређење БиХ.

Како је саопштено из његове канцеларије, Комшић је навео да имплементације пресуда Европског суда за људска права неминовно воде ка дефинисању Босне и Херцеговине као грађанске државе и да је залагање за Босну и Херцеговину као грађанску државу у потпуности је у корелацији са тим пресудама.

“То што се те пресуде не свиђају Додику и Човићу, јер они имају другачије визије, није наш него њихов проблем, и они немају проблем са нама него са европским и цивилизацијским вриједностима”, сматра Комшић.

Он је казао да “њихове евентуалне декларације никога не обавезују на било шта, нити су они ексклузивни представници Срба и Хрвата”, преноси Кlix.ba.

“Уосталом, позивам их да Србе и Хрвате престану да третирају као стоку, за коју мисле да је могу уводити и изводити из државе Босне и Херцеговине. Посљедњи пут када су неки имали илузије да се народи могу изводити из државе у државу, цијела ствар се завршила трагично”, упозорио је Комшић.

Додао је да је “жалосно и да су 25 година касније Додик и Човић заговарачи таквих политика”.

Члан Председништва Милорад Додик је у интервјуу за Вечерњи лист рекао како постоји хипотетичка могућност о “издвајању Хрвата и Срба из БиХ”.

Он је порућчио да у БиХ неће бити рата и да су то “флоскуле којима Бошњаци из Сарајева настоје да плаше странце”.

Додик је рекао да је погубна варијанта и подвала коју Бошњаци гурају Србима и Хрватима о грађанској држави, јер тога никада на овим просторима није могло да буде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана