Хушкачки интервју предсједавајућег Предсједништва БиХ за подгорички лист: Комшићеве изјаве посао за психијатре и тужиоце

Вељко Зељковић
Хушкачки интервју предсједавајућег Предсједништва БиХ за подгорички лист: Комшићеве изјаве посао за психијатре и тужиоце

БАЊАЛУКА - Предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић најбољи је доказ да је, због изградње некакве грађанске државе и укидања Дејтоном загарантованих права народа, бошњачка политичка елита спремна да иде до краја, па чак да жртвује и мир у БиХ.

Истакли су ово саговорници “Гласа Српске” коментаришући оцјене Комшића о Дану Републике и кризи у БиХ изнесене у интервјуу подгоричком листу “Побједа”. Интервју је објављен у петак, 14. јануара, а остао је обиљежен и питањима црногорске новинарке Тамаре Никчевић која немају апсолутно никакве везе са новинарском етиком. Између осталог, питала је Комшића како коментарише “шовинистичке оргије у РС” током обиљежавања 9. јануара, али и да ли је Република Српска “геноцидна творевина”.

Комшић јој није остао дужан, па је одговорио да грађани БиХ живе под “фашистичком окупацијом”, те да до суштинских промјена једино може доћи само “када се БиХ ријеши фашиста и успостави грађанска република”.

- Током обиљежавања неуставног дана Републике Српске чули смо једино фашистичке поруке утемељене на теорији и пракси крви и зла, фашистичко оргијање и звецкање оружјем праћено присуством не само пресуђених ратних злочинаца попут Винка Пандуревића него и оних који се спремају да почине нове злочине - рекао је Комшић.

На питање Никчевићеве ко се спрема да почини нове злочине, Комшић је одговорио: “Они попут Милорада Додика и представника власти Србије”.

Саговорници нашег листа упозоравају да су Комшићеве изјаве на фону оних које даје и лидер СДА Бакир Изетбеговић, који сматра да “ако људи хоће да живе, морају бити спремни да умиру, а ако хоће мир, морају бити спремни на рат”. Адвокат Милан Петковић каже како је према посљедњим измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске, које су усвојене крајем прошле године, уведено да свако ко назива Републику Српску и њене народе злочиначким, геноцидним или фашистичким може сносити и кривичну одговорност.

- Мислим да би надлежно тужилаштво требало да испита овај случај и процијени да ли у овим Комшићевим изјавама има елемената поменутог кривичног дјела - навео је Петковић. 

Предсједавајући Српског клуба у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Стевандић, пак, сматра како би Комшићев интервју, а с обзиром на количину изнесене мржње, требало да вјештаче и анализирају психијатри.

-  Као прво, Жељко Комшић, Бакир Изетбеговић и Шефик Џаферовић су до сада небројено пута показали да њима мир ништа не значи, а нама је он огледало будућности. Они би сада ту своју политику обновили под неким новим европским обландама, а која би највјероватније била идентична некадашњој Павелићевој и Хитлеровој политици према Србима. Зато сматрам да је хитно потребно Комшићево психијатријско вјештачење, а онда и лијечење, јер је он још једном показао да за њега не важе никакве демократске и људске норме. Наставио је са изношењем већ излизаних и неутемељених политичких флоскула које не само да вријеђају народе и грађане већ и интелигенцију. Бојим се да не постоји другачији начин да се одговори на овакве Комшићеве небулозе, јер он не би разумио неки културнији начин опхођења - поручио је Стевандић.

Сматра и како Комшићеве увреде и “болесне конструкције” изречене на рачун Српске и српског народа најбоље говоре о њему самом и “проблемима” с којима се суочава.

- Подсјетио бих га да је Српска управо настала како јој се не би поново десио фашизам. А они који су данас љубоморни на Српску углавном су потомци оних који су током Другог свјетског рата извршили геноцид над Србима - додао је Стевандић.

Мајкић: Мора да одговара

Према ријечима делегата у Дому народа БиХ Душанке Мајкић, “хрватски” члан Предсједништва БиХ је и ову прилику искористио да се попут копца поново обруши на Српску те да на један непримјерен, приземан и погрдан начин извријеђа српски народ, за шта би сигурно требало и да кривично одговара пред надлежним правосудним органима.

- Он пријети ширењем некакве ватре у региону, при томе, а да се Власи не досјете, за то оптужује српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и власти у Србији. Поред тога, он Србе у Српској проглашава геноцидним и фашистичким. То је страшно. Након овога неко би стварно требало да реагује - каже Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана