Хуманитарна катастрофа на помолу

Ведрана Кулага
Хуманитарна катастрофа на помолу

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Мигрантски талас ће, судећи према прогнозама, ове године бити знатно драматичнији у БиХ и региону, што би могло, према најпесимистичнијим прогнозама да доведе и до хуманитарне катастрофе. Јачину тог таласа увелико ће одредити епилог ситуације у Турској.

Свјетски медији објавили су у петак да је Турска почела да пушта мигранте према Балкану усљед кризе између званичне Анкаре и Дамаска, односно да је неколико стотина миграната кренуло пјешке преко сјеверозапада Турске према границама са Грчком и Бугарском.

Надлежни у БиХ у петак нису имали званичну потврду тих информација, али су упозорили да би, ако се испостави да је Турска повукла такав потез, то значило најаву великих проблема за БиХ.

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић подсјетио је да је раније истакао да би пуштање више од три милиона избјеглица према ЕУ био увод у хуманитарну катастрофу невиђених размјера и да би у том случају заједнички одговор свих чланица ЕУ и региона у цјелини био неминован и једина опција.

Истакао је да треба сачекати и најприје утврдити да ли је ријеч о сукцесивном пуштању мањег дијела избјеглица, њих неколико хиљада, чији се статус доводи у везу са актуелном војном ситуацијом или о нечему много већем.

- Уосталом, и раније су виђени слични случајеви и најаве из Анкаре, али је Турска на крају увијек поступила одговорно и солидарно. Надамо се да ће се то догодити и сада - закључио је Радончић.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић упозорио је недавно у изјави за “Глас Српске” да је знатно повећан прилив миграната те да ће ова година бити тежа и изазовнија за БиХ. Према ранијим подацима, казао је у петак, у Грчкој има више од 100.000 миграната и да је управо због тога прије десет дана речено да се очекује још изазовнија година.

- Ових година у Грчкој није било више од 50.000 миграната. Замислите када имате дупло више у исто вријеме. У Србији их је 7.000 до 8.000 који се спремају да крену с бољим временом. Дневни прилив је већ скочио са 30 на 130 - рекао је Ујић и додао да се очекује да ће руте кретања многима бити према БиХ да би се домогли ЕУ, која је годинама њихов циљ.

Истакао је да је БиХ познато да се у Турској, у којој је било више од три милиона миграната, тренутно налази близу четири милиона миграната који су с ратних подручја или због економски разлога кренули према земљама Европске уније.

Из европских земаља које се налазе на рути кретања миграната најавили су да ће пооштрити контроле, а да би ситуација могла додатно да се закомпликује у БиХ упозоравају и стручњаци за безбједност.

Са предсједавајућим Републичког тијела за праћење кретања миграната на територији Српске Дарком Ђулумом у петак нисмо успјели да ступимо у контакт, а стручњак за безбједност Слободан Жупљанин је поручио да БиХ, у протекле двије године, од када је под ударом снажног мигрантског таласа, још није ништа научила.

- Нисмо извукли никакве поуке да бисмо се лакше изборили са мигрантском кризом. Упозоравао сам да домаће власти забијају главу у пијесак и да не приступају на рационалан и разуман начин рјешавању тог проблема. Криза ће замах доживјети са доласком прољећа. Тај притисак ће, независно да ли Турска отвори границу или не, на БиХ и излаз из ње бити појачан. То стање ће бити доста драматичније него лани. Нажалост, ни нови сазив Министарства безбједности БиХ не проналази ефикасан начин нити нуди конкретна рјешења. Једино конкретно је био допис општинама да издвоје новац за финансирање боравка миграната на подручју БиХ, што је недопустиво - истакао је Жупљанин за “Глас Српске”.

Ситуација би поново могла да се највише искомпликује у Унско-санском кантону (УСК), гдје се сада већ налази више од 3.000 миграната на улицама и у привременим центрима.

У истој кући 154 мигранта

Инспектори Службе за послове са странцима и припадници МУП-а Кантона Сарајево у петак су пронашли 154 мигранта у приватном објекту који не посједује дозволу за пружање услуга смјештаја на подручју насеља Ступско Брдо. Пронађена лица спроведена су у прихватне центре на утврђивање боравишног статуса, јер нису посједовала идентификациона документа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана