Хрватски услов за прелезак теретних возила код Новог Града поправак моста

Ведрана Кулага
Хрватски услов за прелезак теретних возила код Новог Града поправак моста

НОВИ ГРАД, САРАЈЕВО - Нова рунда преговора о прекатегоризацији граничног прелаза који Нови Град повезује са Хрватском, да би поново био отворен и за теретна возила, почиње наредног мјесеца, а у цијелу причу сада се интензивније укључује Савјет министара БиХ.

Општине, привредници и становништво штету трпе још од 1. јула 2013. године када је Хрватска постала чланица Европске уније. Тада су на снагу ступили нови прописи о граничним прелазима и пограничном промету. Забраном теретног саобраћаја преко граничног прелаза Нови Град - Двор отежана је ионако тешка ситуација за привреднике из Новог Града, сусједног Двора у Хрватској, те других општина приједорске регије којима је тај прелаз најближи.

Кључну улогу у договорима и преговорима о прекатегоризацији прелаза од сада ће, према ријечима представника локалне власти Новог Града, имати институције на нивоу БиХ, односно министарства којих се то питање тиче, а на столу су и нови услови на којима инсистира сусједна Хрватска.

Замјеник начелника Новог Града Бојан Лукач потврдио је за “Глас Српске” да Нови Град није одустао од захтјева за прекатегоризацијом прелаза преко Уне, те да су из мјешовите комисије за питања граничних прелаза, коју чине представници БиХ и Хрватске, обавијештени да је то питање била једна од тема на сједници крајем прошле године. 

- Као један од услова за отварање моста поново се помиње његова санација. Када се то уради, обећања су да ће бити урађена прекатегоризација и мост ће бити отворен привремено на три мјесеца. Шта ће се десити, не знамо, а чини нам се да је то више неко политичко питање него што је у питању та санација - рекао је Лукач.

Додао је да Мјешовита комисија са Божом Зовком на челу чини све да се ово питање ријеши и на свакој сједници расправља се о овоме, а њихова наредна сједница би требало да буде у фебруару у Загребу. О проблему граничног прелаза недавно су разговарали и са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом, те српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, а у наредним данима планирају и конкретне кораке.

- Мост на Уни ће вјероватно опет бити на дневном реду сједнице у Загребу. Имајући у виду да је именован сазив Савјета министара БиХ, у току седмице ћемо упутити дописе предсједавајућем и надлежним министрима, те навести шта смо до сада урадили на том питању. Затражићемо заједнички састанак с њима, а тражићемо да буде одржан прије нове сједнице Мјешовите комисије - рекао је Лукач.

Одређени напори воде се, како је казао, и на дипломатском нивоу.

- Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш је, након ступања на дужност, предузео одређене кораке. Разговарао је већ са представницима хрватске привредне коморе, којима је, такође, веома битно да гранични прелаз буде отворен за робни саобраћај - рекао је Лукач.

Нови Град је, као заинтересована страна за прекатегоризацију граничног прелаза, раније ангажовао овлашћени институт, чији је налаз потврдио да мост испуњава услове за теретни саобраћај, а налаз о квалитету моста радила је и хрватска страна.

Предсједник Мјешовите комисије за праћење спровођења уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима Божо Зовко потврдио је кратко за “Глас Српске” да је ово питање било једна од тачака дневног реда те комисије на посљедњој сједници у децембру.

Губици

Привредни субјекти који послују са фирмама из Хрватске, Словеније, Италије, Аустрије и других земаља од затварања граничног прелаза за теретни саобраћај имају губитке због повећања трошкова транспорта робе коју производе и отежаног снабдијевања сировинама, репроматеријалом и опремом из земаља ЕУ. Привредници су приморани да користе прелаз у Градини, што повећава дужину пута за око 400 километара. Иницијативу за отварање прелаза у Новом Граду за теретни саобраћај раније су потписима подржали челници 73 привредна субјекта из БиХ и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана