Хрватски европарламентарци оштро критиковали извјештај о БиХ

Срна
Хрватски европарламентарци оштро критиковали извјештај о БиХ

БРИСЕЛ - Хрватски европарламентарци оштро су на пленарној сједници Европског парламента критиковали приједлог текста извјештаја о БиХ, јер нису споменута права конститутивних народа.

Европосланик Жељана Зовко из ХДЗ-а у расправи је оцијенила да је извјештај покушај брисања конститутивности народа.

“Неки у овоме парламенту покушавају избрисати конститутивне народе из реалности БиХ. Упозоравам вас, то је једном резултирало великом трагедијом”, рекла Зовко, која се обратила европарламентарцима у име Европске народне странке.

Она је упоредила покушаје укидања конститутивних народа са политиком Слободана Милошевића.

“Ако се концепт конститутивних народа избаци из ове резолуције, морам истаћи да ништа нисмо научили у протеклих 30 година”, додала је Зовко.

Европарламентарац Тонино Пицула рекао је да нефункционални дејтонски поредак одржава статус кво и да БиХ треба да буде функционална држава конститутивних народа и свих грађана утемељена на принципима федерализма, супсидијарности и легитимног заступања.

Хрватски посланик Ружа Томашић је, у име Европских конзервативаца и реформиста, истакла да Европски парламент одбија да прихвати чињеницу да је БиХ тронационална држава три конститутивна народа”.

Она је навела да Европски парламент “проводи друштвене експерименте на народима у БиХ”.

“Резолуција потпуно игнорише дејтонски уставни оквир и конститутивне народе. Управо то спада под такозвану противуставну реторику на коју Европски парламент упозорава”, додала је Томашићева.

Сунчана Главак је позвала европарламентарце да подрже амандмане којима би се уврстила права конститутивних народа у резолуцију.

“Конститутивни народи су основа и без тога не можемо наставити”, навела је Главак.

У приједлогу резолуције Европског парламента о БиХ, чији је извјестилац Пауло Рангел, не спомињу се права конститутивних народа, али је изражено жаљење због чињенице да БиХ и даље крши Европску конвенцију о људским правима, јер није провела одлуке Европског суда за људска права у неколико предмета, међу којима је и “Сејдић-Финци”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана